Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet. Het is geen eczeem zoals de naam doet vermoeden maar een voetschimmel die zich over de hele voet kan bevinden maar voornamelijk tussen de tenen en voetzool. Denk je dat je last hebt van de symptomen van zwemmerseczeem? Je vind hier meer informatie over de oorzaak en hoe je het kan voorkomen en behandelen.

Wat is zwemmerseczeem?

De naam doet vermoeden dat het om eczeem gaat maar dat is zeker niet juist. Schimmels zijn overal en kun je bij aanraking een schimmelinfectie oplopen. Eczeem is een chronische huidaandoening en is zeker niet besmettelijk. Normaal gesproken kom je vaak in aanraking met schimmels en zorgt dit niet voor problemen maar het is mogelijk dat er soms een schimmel in de huid dringt en dat er zo een schimmelinfectie kan ontstaan. Dit is ook in het geval van zwemmerseczeem die je makkelijk kan oplopen in zwembaden en publieke ruimtes waar douches zijn. Deze schimmelinfectie komt veel voor en ongeveer 10% van de bevolking heeft hier last van. Bij mannen is dit zelfs meer, maar liefst 20%.

Zwemmerseczeem
Zwemmerseczeem met schimmelnagel

Oorzaak van zwemmerseczeem

De huid biedt een natuurlijke bescherming voor schadelijke indringers zoals bacteriën en schimmels. Het kan soms gebeuren dat er toch een schimmel binnendringt door bepaalde factoren. Dit zorgt ervoor dat het zich flink kan vermeerderen en zo krijg je een infectie in de huid. De oorzaak van zwemmerseczeem is vaak dat de huid van de voet verweekt is. Wanneer je dan in aanraking komt met schimmels via een vochtige vloer in een publieke ruimte kunnen deze makkelijk de huid binnen dringen. Dit komt vaak voor in zwembaden vandaar dat het de naam zwemmerseczeem heeft.

Maar er kunnen nog meer oorzaken zijn die de schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Als je schoenen draagt die niet goed ademen en strak zitten, kun je last van zweetvoeten krijgen. Dit is ook een ideale omgeving voor de schimmel want de huid is ook een beetje week en bovendien tast zweet ook de zuurgraad aan. De zuurgraad is belangrijk in de bescherming tegen zwemmerseczeem en schimmels. Wanneer je de voeten ook veel wast met zeep kan dit ook de balans verstoren en dit voetschimmel veroorzaken.

 • Zwembaden of andere publieke ruimtes met douches of vochtige vloeren.
 • Geen goede schoenen, of zweetvoeten. Slecht ventilerende schoenen of die te strak zitten kunnen de oorzaak zijn.
 • De huid is beschadigd of geïrriteerd zodat de schimmel makkelijk binnendringt.
 • Te vaak de voeten wassen met zeep. Zeep tast de zuurgraad aan wat voor natuurlijke bescherming zorgt.

Zwemmerseczeem symptomen

In het beginstadium van de zwemmerseczeem ontstaat er vaak een schimmelinfectie aan de voetzool. Dit zijn jeukende rode plekken die blaasjes en schilfers hebben wat langzaam groeit. Het komt ook veel voor dat er rode plekken tussen de tenen ontstaan in combinatie met grijswitte schilfering, kloofjes en jeuk. De huid kan ook week aanvoelen wat een broedplaats kan zijn voor bacteriën. Wanneer de huid verweekt is, geeft dit een ideale omgeving voor bacteriën wat er voor zorgt dat het ook kan gaan stinken.

De zwemmerseczeem kan zich dus op verschillende plekken op de voeten bevinden. Tussen de tenen, voetzool of hiel zijn de meest voorkomende plekken. Op de voetzool of hiel kan er ook eeltvorming ontwikkelen wat er voor zorgt dat er pijnlijke kloven ontstaan en soms kan de huid ook vervellen. Wanneer je een schimmelinfectie op de voet hebt, is de kans ook groot dat het de nagels aantast. Dit is moeilijker te behandelen dan wanneer de schimmelinfectie op de huid is. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk zwemmerseczeem behandelt.

Voetschimmel op voetzool
Zwemmerseczeem op voetzool
 • Tenen. Jeukende rode plekken met kloofjes en schilfers.
 • Voetzool en hiel. Rode plekken met eeltvorming, blaasjes, schilfering en kloven.
 • De huid kan week en nat aanvoelen. Ideale omgeving voor bacteriën wat er voor zorgt dat de zwemmerseczeem stinkt.
 • De plekken kunnen branderig en pijnlijk zijn.
 • Zwemmerseczeem kan ook nagels aantasten, zie meer over schimmelnagels.

Het is ook mogelijk dat er op andere lichaamsdelen een reactie op deze schimmelinfectie plaats vind. Vaak ontstaan er op de handen, handpalmen of vingers ook rode vlekjes met blaasjes. Maar dit is geen zwemmerseczeem maar alleen overgevoelige reactie hierop. Het wordt ook wel eens handeczeem genoemd en plekken en blaasjes kunnen erg jeuken en vervellen.

Zwemmerseczeem voorkomen

Wanneer je zwemmerseczeem hebt gehad, is de kans een stuk groter dat het weer terug komt. Daarom is het belangrijk dat je dit risico zo klein mogelijk houdt want je kan het beter voorkomen dan genezen. Als je vaak in publieke ruimtes komt waar douches zijn, draag dan slippers zodat je niet direct in aanraking komt met de vloer. Probeer ook altijd de voeten zo schoon en droog mogelijk te houden, dus goed afdrogen na het douchen. In geval van zweetvoeten, kun je er voor kiezen om goed ademende schoenen te dragen. Dichte of te strakke schoenen zijn er veroorzakers van voetschimmel.

 • Draag slippers in publieke ruimtes, vermijdt direct contact met vloeren.
 • Gebruik tijdens het wassen niet teveel zeep. Dit verstoort de balans.
 • Na het wassen goed afspoelen en afdrogen. Afdrogen is erg belangrijk. Nadrogen ook, dus doe niet gelijk sokken of schoenen aan.
 • Katoenen, dunne sokken zijn het beste. Draag ook maximaal 1 dag dezelfde sokken. Wanneer je al een schimmelinfectie hebt, is het beter om deze ook op 60 graden te wassen zodat je alle sporen dood maakt.
 • Draag schoenen die goed lucht doorlaten en niet te strak zijn.

Heb je al last?

Mocht je al last hebben van zwemmerseczeem op je voeten, dan is het beter om nog extra maatregelen te nemen. Hiermee verklein je de kans dat het sneller terug komt en geneest het ook sneller.

 • Niet krabben, dit beschadigt de huid en kunnen er bacteriën binnendringen. Dit zorgt ervoor dat zwemmerseczeem gaat stinken.
 • Elke dag schone sokken of mocht je vaak schoenen dragen of last hebben van zweetvoeten, kun je beter 2x per dag schone sokken dragen.
 • Was sokken op minimaal 60 graden zodat je alle sporen dood maakt.
 • Schoenen zijn erg belangrijk, zeker tijdens het warme weer. Zorg voor goed ademende schoenen die niet te strak zitten. In de zomer kun je ook slippers of open schoenen dragen.
 • Was je voeten zonder zeep. En droog het goed af.
 • Zwemmerseczeem is besmettelijk dus probeer openbare ruimtes te vermijden. Mocht dit niet mogelijk zijn, draag dan slippers zodat je niet veel sporen achterlaat.

Zwemmerseczeem behandelen

Heb je al last van deze schimmelinfectie? Hierboven zijn enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat het niet verder doet verspreiden. Maar om het daadwerkelijk te behandelen kun je gebruik maken van verschillende producten. Voor zwemmerseczeem wordt vaak een crème gebruikt in combinatie met een spray. Maar je kan ook een zalf, poeder of ander middel gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Voetschimmel poeder
Zwemmerseczeem met poeder behandelen

Crème

Om de plekken doelgericht te behandelen kun je een crème gebruiken. Dit is gewoon verkrijgbaar zonder recept en vaak wordt de Daktarin crème hiervoor gebruikt. Deze crème bevat Miconazol en deze stof doodt schimmels. Breng het aan op de plekken en ook 2 centimeter rondom zodat het zich niet verder kan uitbreiden. Doe dit 2x per dag en binnen 2 tot 6 weken is het in de meeste gevallen verdwenen. Blijf nog wel 1 week doorgaan nadat de zwemmerseczeem is verdwenen zodat je zeker weet dat het goed weg is.

Spray

Behandel ook je schoenen met een spray zodat het schimmelvrij blijft. Hiervoor kun je een poeder of spray gebruiken. In de schoenen blijven ook sporen van schimmels zitten en met het behandelen hiervan doodt het de schimmels en bacteriën zodat je voeten er niet opnieuw in aanraking mee komen. Ook blijven de schoenen lekker fris ruiken omdat bacteriën erg kunnen stinken.

Poeder

Het is ook mogelijk om de schoenen met poeder te behandelen i.p.v. spray. Wanneer je een crème gebruikt voor de voeten zelf en poeder in de schoenen vermindert het de kans op uitbreiden van zwemmerseczeem. Hiermee voorkom je ook dat er kalknagels ontstaan of voorkom je een nieuwe schimmelinfectie. Ook heb je minder last van zweetvoeten en dit zorgt er dus voor dat het minder stinkt.

Natuurlijk behandelen

Ben je liever een voorstander van zwemmerseczeem natuurlijk behandelen, dan is dit ook mogelijk. Er zijn verschillende (huis)middelen die je zou kunnen gebruiken. Je hoort hier veel goede ervaringen over maar het resultaat hoeft niet bij iedereen hetzelfde te zijn of een garantie dat het volledig verdwijnt. Tea tree olie, kokosolie, appelazijn en soda zijn de meest gebruikte middelen tegen zwemmerseczeem.

Tea tree olie

Dit is een veel gebruikte olie voor het behandelen van huidaandoeningen. Tea tree olie bevat namelijk verschillende natuurlijke stoffen die schimmels bestrijden en een gunstig effect heeft tegen jeuk en pijnlijke plekken. Je kan de pure olie rechtstreeks aanbrengen op de plekken maar er is ook een crème verkrijgbaar wat misschien de voorkeur heeft omdat het iets makkelijker is.

Kokosolie

Dit middel bevat laurinezuur en caprinezuur. Deze zuren bestrijden bacteriën en schimmels. Wanneer je dagelijks kokosolie aanbrengt op de plekken met zwemmerseczeem, zie je al na enkele dagen tot één week een goed resultaat. Dit middel wordt ook veel gebruikt tegen schimmelinfecties op de voet.

Appelazijn

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een voetenbad. In dit voetenbad doe je appelazijn oplossen met water. Want appelazijn gebruikt men ook veel bij verschillende huidziekten vanwege het bestrijden van schimmels. Je kunt het ook puur aanbrengen op de plekken en rondom de nagels zodat er niet snel kalknagels ontstaan. Zodra je hier last van hebt, zorgt dit voor een veel langere en moeilijkere behandeling.