Voetschimmel

Heb je last van voetschimmel? Of weet je het niet zeker en heb je last van rode plekken met schilfering tussen de tenen, die kloofjes en jeuk veroorzaken? Hier vind je meer informatie over de oorzaak van een schimmelinfectie op de voet, en hoe je het kan behandelen en voorkomen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel heeft verschillende benamingen en wordt zo ook wel eens zwemmerseczeem genoemd. Het heeft deze naam gekregen omdat de huidaandoening vaak in publieke ruimtes zoals zwembaden wordt opgelopen. Maar het is geen eczeem zoals dan de naam doet vermoeden maar een schimmelinfectie. Wanneer de voeten vochtig zijn, dringt de schimmel de huid in en doet het zich vermeerderen. Wanneer er een meerderheid is van een bepaalde schimmel, breekt er een schimmelinfectie uit. Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie en ongeveer 10% van de mensen heeft dit. Van de volwassen mannen is dit zelfs 20%.

Voetschimmel foto
Symptomen voetschimmel beginstadium

Oorzaak van voetschimmel

De huid zorgt voor een natuurlijke bescherming van ons lichaam zodat er geen indringers zoals schimmels naar binnen dringen. Soms is het mogelijk dat deze bescherming niet optimaal is en dat kan verschillende redenen hebben. Wanneer de voeten vochtig zijn en de huid week is, kan de schimmel makkelijker naar binnen gaan. Schimmels heb je overal en je komt er altijd mee in aanraking. Maar wanneer je bijvoorbeeld in een publieke ruimte bent zoals een zwembad of een gemeenschappelijke douche na het sporten, is de kans een stuk groter dat je in aanraking komt met deze schimmel. Het is wel mogelijk om dit proberen te voorkomen door slippers te dragen zodat je niet direct in aanraking komt met de vloer waar vooral deze schimmels zich bevinden.

Maar het is ook mogelijk dat je een te strakke schoen hebt of een schoen die geen goede luchtventilatie heeft. Het is dan mogelijk dat je zweetvoeten krijgt zodat er een optimale omgeving ontstaat voor voetschimmel. Een andere oorzaak kan ook zijn dat je de voeten veel wast met zeep doe je de natuurlijke bescherming aantasten, dit kan ook zorgen voor voetschimmel. Wanneer je een verminderde weerstand hebt, ben je ook vatbaarder voor schimmelinfecties.

 • Publieke, vochtige ruimtes bevatten veel schimmels. In combinatie met een vochtige huid is dit een veelvoorkomende plaats waar het ontstaat.
 • Heb je veel last van zweetvoeten door je schoenen? Dit zou ook de reden kunnen zijn.
 • Te vaak je voeten wassen met zeep.
 • De huid is beschadigd of geïrriteerd.

Symptomen

Je weet nu misschien wat de oorzaak is, maar hoe doe je voetschimmel herkennen? De symptomen van voetschimmel kunnen verschillend zijn per persoon maar hier vind je een overzicht van alle mogelijke symptomen.

Meestal komt de vorm zwemmerseczeem voor waarbij er rode plekken tussen de tenen ontstaan. Hierop komt een grijs-witte schilfering wat vaak ook kloofjes en jeuk veroorzaakt. Ook kan de huid verweekt aanvoelen en samen met deze schilfering is het ook ideaal voor bacteriën wat ervoor zorgt dat het ook kan stinken.
In ernstige gevallen kunnen er bij voetschimmel ook blaasjes, blaren of puistjes ontstaan. In deze blaasjes en blaren bevindt zich een helder vocht mocht dit kapot gaan. Zorg voor een goede hygiëne want een voetschimmel is erg besmettelijk.

Voetschimmel met kalknagels
Voetschimmel met kalknagels

De voetschimmel kan zich op verschillende plekken van je voeten bevinden. Vaak zit de voetschimmel tussen de tenen maar het is ook mogelijk dat het zich op de hiel of voetzool voorkomt. Dan kan er ook veel eeltvorming ontwikkelen met daarin pijnlijke kloven in de voet wat ook kan zorgen voor vervellen. De nagel kan ook aangetast worden door deze voetschimmel. Je spreekt dan van een kalknagel of schimmelnagel. Dit kan ook los van elkaar staan dus probeer dit zo snel mogelijk te behandelen want een kalknagel is veel lastiger te behandelen dan een voetschimmel.

 • Tussen de tenen: Rode plekken met schilfering, kloofjes en jeuk.
 • Hiel of voetzool, eeltvorming met kloven.
 • Voet voelt week aan, zorgt voor groei bacteriën en dat zorgt ervoor dat voetschimmel stinkt.
 • Brandend of pijnlijk gevoel.
 • In ernstige gevallen komen er blaasjes of blaren met helder vocht binnen.
 • Voetschimmel kan de nagels aantasten, lees hier meer over op de pagina kalknagels.

In sommige gevallen kan er ook een reactie op je handen. Dit is geen schimmel zoals voetschimmel maar een overgevoelige reactie hierop. Op de handen, handpalmen of vingers kunnen er rode vlekjes met blaasjes ontstaan wat ook kan vervellen. Een andere naam hiervoor is handeczeem. De blaasjes kunnen erg jeuken en wanneer ze groter worden is het mogelijk dat ze open barsten.

Voetschimmel voorkomen

Wil je voetschimmel voorkomen dan kan je enkele maatregelen volgen die het risico verkleinen. In publieke ruimtes zoals is het beter om slippers te dragen zodat je niet direct in aanraking komt met de vloer. Hierop bevinden zich veel schimmels en in combinatie met een vochtige voet is de kans een stuk groter.
Voeten altijd droog en schoon houden, en als je veel last hebt van zweetvoeten is het verstandig om goed ademende schoenen te dragen. Probeer ook niet vaak je voeten te wassen met zeep omdat dit de balans kan verstoren en zo de natuurlijke bescherming niet meer goed werkt.

Voetschimmel op voetzool
Voetschimmel op voetzool
 • Niet veel zeep gebruiken bij wassen. Daarna goed afspoelen en afdrogen.
 • Afdrogen is erg belangrijk. Doe ook niet gelijk sokken of schoenen maar laat je voeten nadrogen.
 • Draag katoenen, dunne sokken en draag ze maximaal 1 dag.
 • Draag goed ademende schoenen die niet strak zitten.
 • Slippers dragen in publieke ruimtes.

Heb je al last?

Heb je al een schimmelinfectie op je voeten? Of is deze net verdwenen? Dan is het mogelijk dat het weer soms terug kan komen en kan je nog enkele andere dingen regelen zodat je niet opnieuw een voetschimmel oploopt.

 • Probeer niet te krabben, bij een beschadigde huid is de kans op bacteriën een stuk groter. Dit zorgt ervoor dat de voetschimmel gaat stinken.
 • Voeten goed wassen zonder zeep. En goed afdrogen met eventueel een föhn zodat je zeker weet dat het overal goed droog is, ook tussen de tenen.
 • Elke dag schone sokken of beter 2x per dag wanneer je vaak schoenen draagt of last hebt van zweetvoeten.
 • Deze sokken moet je wassen op minimaal 60 graden zodat de schimmels dood gaan.
 • Goed ademende schoenen zijn erg belangrijk, zeker in de zomer. Beter is het dan om slippers of open schoenen te dragen.
 • Probeer openbare ruimtes te vermijden waar veel mensen op blote voeten lopen. Mocht dit niet mogelijk zijn, draag dan slippers. Een schimmelinfectie op je voeten is erg besmettelijk dus je laat ook overal sporen van schimmels achter wat eventueel andere mensen zou kunnen infecteren.

Voetschimmel behandelen

Je wilt actie ondernemen om de voetschimmel weg te krijgen. Hierboven staan enkele tips om verdere verspreiding te voorkomen. Maar om het daadwerkelijk te behandelen zijn er verschillende producten op de markt. Meestal wordt er een crème gebruikt voor het bestrijden van schimmelinfecties maar heb je ook zalf, spray, poeder of ander middel. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Crème

Het makkelijkst is een crème aanbrengen op de voet. Daktarin crème zou je hiervoor kunnen gebruiken en is zonder recept verkrijgbaar. Deze crème bevat Miconazol en deze stof kun je rechtstreeks op de plekken aanbrengen. Doe dit 2x per dag en ook een paar centimeter rondom de plekken met voetschimmel zodat het niet verder kan uitbreiden. Dit doe je 2 tot 6 weken lang, en 1 week doorgaan nadat de schimmelinfectie is verdwenen.

Poeder

Je kan ook voetschimmel behandelen met poeder. Je kunt dit samen gebruiken met een crème zodat je een betere behandeling hebt. Het poeder kan je ook strooien op de sokken en in de schoenen zodat ook daar de schimmels dood gaan. Het vermindert ook zweetvoeten en zorgt ervoor dat de schoenen minder stinken. Een goede behandeling voor het voorkomen van kalknagels of voetschimmel. Voor het optimale gebruik, kun je de product beschrijving en bijsluiter hoe je dit het beste kan gebruiken.

Spray

Om je schoenen ook schimmelvrij te houden kun je in plaats van poeder ook spray gebruiken. Wanneer je last hebt van voetschimmel gaat dit ook in de schoenen zitten, met deze spray doodt je ook daar de schimmels en bacteriën. Bovendien blijven de schoenen ook een stuk frisser ruiken.

Voetschimmel natuurlijk behandelen

Je kan ook gebruik maken van natuurlijke middelen tegen voetschimmel. Er zijn verschillende huismiddelen die je kunt gebruiken als je hier de voorkeur voor hebt. Zo zijn er verschillende goede ervaringen over tea tree olie, kokosolie, appelazijn of soda. De werking kan wel verschillen bij iedereen en het geeft geen garantie dat het ook volledig verdwijnt. Maar het kan schelen in de kosten en zeker bij een voorkeur om voetschimmel natuurlijk te behandelen kan je hier voor kiezen.

Tea tree olie

Tea tree olie wordt vaker gebruikt voor het behandelen van verschillende huidaandoeningen. Dit komt omdat het bestaat uit natuurlijke stoffen die schimmels bestrijden. Zo behandel je de plekken met een natuurlijk middel maar het voordeel van deze olie is ook dat het gelijk de jeuk en pijnlijke plekken behandeld.
Je kunt de pure tea tree olie aanbrengen op de plekken waar de schimmels bevinden. Maar het is ook verkrijgbaar in een crème wat misschien makkelijker is aan te brengen.

Kokosolie

Een ander middel dat je kan gebruiken is kokosolie wat namelijk laurinezuur en caprinezuur bevat. Deze zuren hebben een anti schimmel en bacterie werking. De voetschimmel zou hierdoor ook kunnen verdwijnen wanneer je de kokosolie dagelijks aanbrengt op de voeten. Na enkele dagen tot een week is het mogelijk om al een goed resultaat te zien.

Appelazijn

Je kan ook een voetenbad gebruiken waar je appelazijn oplost. Appelazijn wordt ook bij verschillende huidaandoeningen gebruikt omdat het een positieve werking heeft tegen het bestrijden van onder andere schimmels. Je kunt er voor kiezen om de appelazijn puur aan te brengen op de plekken of het is ook mogelijk om dit in een voetenbad te doen. Ook kun je het aanbrengen rondom de nagels zodat er niet snel kalknagels ontstaan omdat dit veel moeilijker is en langer duurt om te behandelen.

Afbeelding van voetschimmel
Afbeelding van voetschimmel

Veelgestelde vragen

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja, het is zeer besmettelijk. Zorg daarom voor goede hygiëne om zo andere mensen niet te besmetten. Ook is een goede hygiëne en het verschonen van sokken en schoenen ook belangrijk voor jezelf. Zo gaat de schimmelinfectie sneller weg en voorkom je dat het ook weer terug kan komen. De tips en informatie kun je hier lezen.

Wat te doen bij voetschimmel?

Het is van belang dat je het snel behandeld. Dit kan je doen met een crème of eventueel natuurlijk behandelen mocht je de voorkeur hiervoor hebben. Zo voorkom je dat het zich sneller doet uitbreiden en worden de nagels ook niet snel aangetast. Je kan hier verschillende manieren lezen hoe je het kan behandelen.

Voetschimmel gaat niet weg?

Wanneer na enkele weken behandelen nog steeds weinig verbetering zichtbaar is, kun je beter een huisarts raadplegen. Deze kan dan kijken naar je situatie en zo de beste behandeling voorschrijven. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeten goed beschermt worden. Dit kan je lezen onder het kopje ‘voorkomen’ en ‘behandelen’.