Tong

Heb je last van een witte aanslag op je tong? Of zie je witte plekjes in of rond je mond verschijnen? Dan kun je last hebben van een overvloed van de Candida schimmel en heb je dus een schimmelinfectie op je tong. Dit kan verschillende oorzaken hebben en ook de symptomen kunnen verschillen bij iedereen. Op deze pagina gaan wij verder in op tong schimmel.

Wat is een schimmelinfectie op tong?

Van nature zijn er in ons lichaam en ook in onze mond verschillende schimmels aanwezig. Dit geeft geen problemen als de balans goed is. Soms kan de balans verstoort worden door verschillende factoren en dan kan er een overvloed van een bepaalde soort schimmel groeien. Candida albicans is één van de meest voorkomende schimmels in onze mond en deze kan zorgen voor een schimmel infectie.

Candida

Deze schimmel zorgt dus voor de witte aanslag of plekjes in onze mond. Wanneer er teveel Candida op onze tong komt ontstaat er een witte laag en kan er op de binnenkant van onze wangen ook witte plekjes ontstaan. Ook kan het verder verspreiden naar de keel, gehemelte, tandvlees of kan je ook last hebben van een schimmelinfectie op mondhoeken. Candida in mond zorgt normaal gesproken niet voor problemen maar deze soort gist / schimmel kan bij een verminderde weerstand, gebruik van medicijnen, slechte mondhygiëne of andere reden wel erg snel gaan groeien en klachten veroorzaken.

Schimmelinfectie op tong
Schimmelinfectie op tong

Spruw

Veel baby’s, peuters of kinderen krijgen last van een schimmelinfectie op de tong en mond. Pasgeboren baby’s hebben nog geen goede weerstand en zijn daarom ook vatbaar wanneer ze in contact komen met een overvloed van Candida schimmels. Maar deze schimmelinfectie staat beter bekend onder een andere naam: Spruw. Als baby’s spruw op hun tong hebben kunnen ze dit ook makkelijk overdragen aan de moeder wanneer het borstvoeding krijgt. Maar het is ook mogelijk dat de moeder het overdraagt aan de baby of dat de baby in aanraking met Candida of spruw komt via een speen of vinger van iemand anders. Hierover kun je ook meer lezen op de pagina over spruw.

Oorzaken

De oorzaak van een schimmelinfectie op de tong bij volwassenen heeft vaak te maken met een verminderde weerstand. Ook komt het vaak voor dat medicijnen of bepaalde onderliggende aandoeningen er voor zorgen dat er een tong schimmel optreed. Hier heb je natuurlijk minder invloed op maar een goede mondhygiëne is dan wel belangrijk om er voor te zorgen dat de schimmel infectie snel weggaat.

Voeding speelt ook een rol bij het in balans houden van schimmels. Als het eten uit veel suikers of koolhydraten bestaat, kunnen de schimmels door een overvloed van glucose flink uitbreiden. Het is ook mogelijk dat het dieet een te kort van vitamine B of ijzer heeft. Dit zou je kunnen aanpassen door het dieet te wijzigen of eventueel een supplement in te nemen. Zo verminder je de kans dat de tong schimmel uitbreekt of sneller terug komt.
Andere oorzaken voor schimmel op de tong zijn:

 • Stress kan ook een schimmelinfectie uitlokken.
 • Medicatie zoals antibiotica.
 • Roken zorgt voor vermindering afweersysteem.
 • Veel alcohol gebruik kan er voor zorgen dat de schadelijke schimmels sneller kunnen groeien.
 • Aandoeningen of ziektes zoals diabetes, suikerziekte, overgewicht of kanker.
 • Kunstgebit wat niet goed schoon of passend is en ’s nachts niet uitgedaan.
 • Slechte mondhygiëne en gebit.
 • Anticonceptiemiddelen of hormonale veranderingen tijdens zwangerschap.

Schimmelinfectie op tong symptomen

Wanneer je last krijgt van een schimmelinfectie in de mond dan kun je dit herkennen aan de witte of grijswitte plekjes die ontstaan. In het begin kan er eerst ook een witte aanslag op de tong vormen en daarna ontstaan er plekjes aan de binnenkant van de wangen of achterin de keel. Als het verder uitbreidt naar de keel of in sommige gevallen zelfs naar de slokdarm, kan dit zorgen voor keelpijn. Wanneer je voeding doorslikt kan dit een pijnlijke, branderig gevoel geven in de keel.

Tongschraper
Je kan een tongschraper gebruiken.

Veel symptomen van een schimmelinfectie op de tong zijn hetzelfde als mond schimmel. Hierover kun je meer lezen over de algemene pagina van een schimmelinfectie in mond.

Voorkomen

Heb je alleen nog maar last van een witte beslagen tong dan kan je nog in het beginstadium zitten. Probeer dan te zorgen voor een goede mondhygiëne, goede voeding en probeer de uitlokkende factor te vinden. Een schimmelinfectie op de tong of in de mond gaat vanzelf weg na een tijdje en hoeft niet altijd voor grote problemen te zorgen. Mocht je toch teveel hinder vinden van de schimmel of maak je gebruik van medicijnen die dit zouden kunnen veroorzaken, ga dan naar de huisarts. Die bekijkt dan jouw persoonlijke situatie en kan eventueel een behandeling voorschrijven. Hier zijn enkele tips die uitbreiding van de tong schimmel kunnen voorkomen.

 • Poets je tanden twee keer per dag.
 • Of bij een kunstgebit, zorg dat deze passend is. En elke avond uitdoen voor het slapen.
 • Gebruik geen mondwater of andere vloeistof die de bacteriën(zowel goed als slecht) uit balans kunnen brengen.
 • Gezonde voeding is belangrijk! Vermijd suikers, koolhydraten en alcohol.
 • Probeer de stress te beperken en probeer veel te bewegen.
 • Roken kan een belangrijke factor zijn bij schimmel infecties.
 • Bezoek regelmatig een tandarts of mondhygiënist, deze reinigen je gebit en geven eventueel tips.

Schimmelinfectie op tong behandelen

De symptomen op de tong zou je eventueel kunnen verwijderen met een tongschraper die de witte laag deels kan verwijderen. Vaak gaat dit tijdens een schimmelinfectie wel moeilijker en probeer het niet overmatig te gebruiken anders krijg je irritatie. Mocht je vitamines of ijzer tekort komen in het dieet, probeer het dan te veranderen of aanvullen met speciale voedingssupplementen. Mocht je erg veel last hebben van de symptomen dan is het beter om een huisarts te bezoeken.

Sommige drogisterijen hebben ook wel eens supplementen in het assortiment die de groei van Candida tegen kunnen gaan. Zie: Anti schimmelmiddelen.

Veelgestelde vragen

Is een schimmelinfectie op tong besmettelijk?

Voor volwassenen is een schimmelinfectie op de tong niet besmettelijk. Wanneer je in contact met iemand anders dan geef je wel een overvloed aan Candida schimmels mee. Maar een gezond persoon met een gezond afweersysteem maakt deze veelvoud aan schimmels gelijk dood zonder enige hinder. In tegenstelling tot volwassenen kan het bij baby’s wel besmettelijk zijn omdat deze nog geen goede afweersysteem hebben opgebouwd. Probeer daarom goede hygiëne regels toe te passen wanneer jezelf of jouw baby last heeft van een schimmelinfectie.

Gaat tong schimmel vanzelf over?

Wanneer je alleen last hebt van een schimmelinfectie op de tong dan is dit een lichte vorm van een Candida infectie. Dit gaat vanzelf over na maar kan wel tot enkele weken duren. Mochten er meer symptomen plaatsvinden zoals witte plekjes op de wang, keel of gehemelte dan hoeft dat ook nog niet voor veel problemen te zorgen. Wanneer je zorgt voor een goede mondhygiëne, voeding en andere factoren probeert te vermijden, dan gaat het ook vanzelf weg. Mocht je alsnog teveel klachten hebben, probeer het dan te behandelen. Dit kan eventueel via een huisarts.