Mond

Heb je last van een schimmelinfectie in de mond? Wil je weten wat de oorzaak is of hoe je het kan voorkomen of behandelen? Je vind hier alle informatie op deze pagina.

Wat is een mondschimmel infectie?

Wanneer je een schimmelinfectie in mond heeft dan is dit veroorzaakt door de schimmel Candida. Alle mensen hebben tot wel 23 verschillende schimmels in hun mond maar dit zorgt normaal gesproken niet voor problemen. Alleen wanneer de schadelijke bacteriën of schimmels hard groeien en het niet meer in balans is, spreek je van een schimmelinfectie. Candida is één van de meest voorkomende schimmels in de mond en zorgt voor deze schimmelinfectie. Vooral pasgeboren baby’s zijn hier erg vatbaar voor omdat het afweersysteem nog niet optimaal is. Bij volwassenen kan het ontstaat het vaak door een verminderde afweersysteem in combinatie met een slechtere mondhygiëne of een andere factor die voor een sterke groei zorgt. Hierover kan je meer lezen bij oorzaken. Candida in de mond komt het vaakst voor maar het kan zeker ook op andere plekken voorkomen zoals de intieme zones en vooral bij vrouwen(vaginale schimmelinfectie).

Schimmelinfectie in mond
Schimmelinfectie in mond

Oorzaak

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de schimmel Candida zich flink kan uitbreiden. Dit kan voor iedereen verschillend zijn maar vaak heeft het te maken met een verminderde afweersysteem in combinatie met een andere factor zoals een slechte mondhygiëne. Andere factoren zijn:

 • Immuunsysteem is verzwakt. Dit zorgt ervoor dat er vaker een (schimmel)infectie kan plaatsvinden.
 • Immuunsysteem is verzwakt door stress of roken wat het erg beïnvloed.
 • Medicijn gebruik zoals een antibioticakuur of het slikken van corticosteroïde tabletten.
 • Als je een (ernstige) aandoening hebt zoals diabetes, overgewicht of suikerziekte ben je vatbaarder hiervoor.
 • Voeding. Het eten van veel suikers of geraffineerde koolhydraten bevat veel glucose wat erg gunstig is voor Candida.

Schimmel bij baby’s

Deze schimmelinfectie komt erg vaak voor bij baby’s. Wanneer het net geboren is kan het in aanraking zijn gekomen met de schimmel Candida. Dit zorgt voor een overschot van deze schimmel wat het afweersysteem nog niet kan verwerken. De moeder kan de schimmel overdragen via de vagina tijdens de geboorte. Of bij borstvoeding kan de Candida schimmel doorgegeven worden en zo de baby besmetten. Het is ook mogelijk dat de schimmel zich bevindt op een speen of een vinger van iemand anders die het kind aanraakt. Zo is het lastig om de precieze oorzaak altijd te vinden maar het is wel belangrijk om de symptomen te herkennen, zeker de eerste paar weken omdat dit vaak voorkomt.

Spruw bij baby
Schimmelinfectie bij baby’s

Mocht de baby de schimmelinfectie hebben gekregen door iemand anders, dan is het ook mogelijk dat het de infectie overdraagt aan de moeder tijdens borstvoeding. Wanneer de tepel kloofjes of een beschadigde huid heeft is het erg gevoelig voor deze schimmel. Voor er borstvoeding wordt gegeven en na de borstvoeding is het belangrijk dat je enkele maatregelen neemt om zo het risico te verminderen. Deze schimmelinfectie wordt vaak bij een baby spruw genoemd. Op die pagina kun je ook meer informatie hierover lezen.

Symptomen bij baby’s

Een schimmelinfectie bij baby’s hoeft niet altijd een probleem te vormen en het gaat vaak vanzelf weer over. Maar het is wel belangrijk om deze symptomen te herkennen en dat je hier rekening mee kan houden. Het komt namelijk vaak voor bij kinderen of baby’s en kan ook zorgen voor luieruitslag. De baby kan last hebben van een schimmelinfectie in mond wanneer het veel van deze symptomen heeft:

 • Weinig zin om te drinken.
 • Veel huilen tijdens het drinken.
 • Laat de tepel of speen vaak los.
 • Witte plekken op mondslijmvlies.
 • Witte aanslag op tong of mond.
 • Glanzende lippen.
 • Luieruitslag.
 • Jeukende tepels.
 • Rode en gevoelige tepels.
 • Tepelkloven en stipjes rondom.

Symptomen

Bij de volwassene komen veel symptomen wel overeen met die van de baby. De schimmelinfectie bevindt zich in of rondom de mond en kan soms hardnekkig zijn voordat het weggaat. Vaak ontstaat het op de tong en binnenkant van de wangen en kan het zich verder verspreiden naar de keel of het gehemelte. Tijdens het slikken kan er in de keel een pijnlijk en branderig gevoel zijn. Ook is het mogelijk dat er kloofjes ontstaan in de mondhoeken en deze kunnen barsten wat pijnlijk is.
De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Geel/Witte uitslag op de tong.
 • Witte plekjes of blaasjes die zich bevinden op wangen, tong, tandvlees of keel.
 • Pijnlijk gevoel tijdens het slikken.
 • Bij gebruik van een kunstgebit kunnen er gezwollen plekken ontstaan.
 • Mondhoeken kunnen kloofjes hebben.
Schimmelinfectie op tong
Schimmelinfectie op tong

Voorkomen

Een schimmelinfectie in mond gaat na een tijdje vanzelf weg en er is niet altijd een behandeling nodig. Mocht je de schimmelinfectie hebben dan is het beter om niet teveel aan de mondhoeken te likken omdat anders daar ook de Candida schimmel zich kan vormen tot pijnlijke kloofjes.

Wanneer de infectie helemaal weg is, wil je natuurlijk niet graag dat de mondschimmel weer terug komt. Het is mogelijk om preventief een aantal maatregelen te nemen om het risico te verkleinen. Een goede mondhygiëne is hierbij erg belangrijk en dagelijks je tanden poetsen en flossen is zeker een vereiste. In het geval van een kunstgebit is het belangrijk dat je deze elke dag goed schoonmaakt en niet draagt tijdens het slapen.

Een gezond dieet is ook erg belangrijk zodat de schimmel zich niet snel kan vermeerderen. Door gezond en gevarieerd te eten wordt in het algemeen de weerstand sterker zodat een uitbraak van schimmels kan voorkomen worden. Voeding met veel suikers en / of geraffineerde koolhydraten kunnen een mondschimmelinfectie starten of verergeren omdat glucose goed voor schimmels is. Wanneer de weerstand lager is ben je ook meer vatbaar voor een infectie. Dit kan ook gebeuren door gebruik van een aantal medicijnen zoals antibiotica of een chemokuur.

Alcohol en roken kunnen ook ervoor zorgen dat je snel mondschimmel krijgt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de schadelijke bacteriën zich snel kunnen vermeerderen dus overmatig alcohol gebruik is om verschillende redenen niet verstandig. Roken vermindert de weerstand en tijdens een mindere weerstand ben je ook vatbaarder hiervoor.

In sommige gevallen is het ook mogelijk dat er een tekort is aan vitamine B of ijzer. Dit zou je kunnen oplossen om het dieet aan te passen zodat je meer van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is het mogelijk om een extra supplement in te nemen om zo het tekort aan te vullen. Zie: Anti schimmelsupplementen.

Mondschimmel behandelen

De informatie die gegeven wordt bij het voorkomen van mondschimmel kan je ook toepassen bij het behandelen. Want zo is ook een goede mondhygiëne en een gezond van belang om zo de schimmelinfectie zo spoedig mogelijk te laten verdwijnen. Probeer geen mondspoeling producten te gebruiken omdat deze de bacterie verhouding kunnen verwarren en kan de mondschimmel zich nog verder vermeerderen.

Een gezonde voeding en het aanvullen van bepaalde voedingsstoffen zorgen er voor dat je weerstand sterker word. Hierdoor gaat de mondschimmel vanzelf weg na verloop van tijd. Je kunt je mond ook spoelen met lauw water waar je zout in doet oplossen. Doe een halve eetlepel zout in een kop water en spoel je mond hiermee. Daarna kun je het uitspugen en zeker niet doorslikken.

Er zijn ook enkele middelen om een schimmelinfectie in de mond natuurlijk te behandelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld appelazijn gebruiken wat bacteriën en schimmels doodt. Dit kan je verdunt drinken en ondersteunt het immuunsysteem. Doe 1 of 2 eetlepels appelazijn in een glas met water. Wanneer je dit puur drinkt, kan dit slecht zijn voor de tanden en het is onsmakelijk omdat het erg zuur is.

Appelazijn
Appelazijn

Zeker niet onbelangrijk: Wanneer de schimmelinfectie weg is, is het belangrijk om je tandenborstel te vervangen.

Veelgestelde vragen

Gaat een schimmelinfectie in mond vanzelf over?

Meestal is er sprake van een lichte vorm van een schimmelinfectie in de mond en deze gaat vanzelf over. Hoe lang het duurt is verschillend maar het kan wel tot enkele weken duren voordat alles is verdwenen. Het is mogelijk om de schimmels (natuurlijk) te behandelen en hier kun je meer over lezen. Hierdoor gaat de mondschimmel sneller weg en met de juiste maatregelen voorkom je dat het weer terug komt.