Schimmelinfectie in keel

Heb je witte plekjes in je mond en keel en heb je last van keelpijn? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie in je keel hebt. Vaak gaat dit ook samen met andere symptomen in de mond zoals een witte aanslag op de tong en een verspreiding van witte plekjes op de wangen. Wat is de oorzaak en hoe voorkom je dit?

Wat is een schimmelinfectie in keel?

In onze mond hebben wij verschillende soorten schimmels zitten die niet voor problemen zorgen als alles in balans is. Candida Albicans is de meest voorkomende schimmel en wanneer er een uitlokkende factor is kan deze erg snel groeien. Een overvloed van deze Candida in mond zorgt voor een schimmelinfectie in de keel en mond. Bij volwassenen komt dit niet vaak voor alleen wanneer er sprake is van een verzwakt immuunsysteem. Baby’s en ouderen hebben vaker met een schimmel in keel of mond te maken. Meestal spreken we van een lichte schimmelinfectie en dit gaat weer vanzelf over wanneer men goede mondhygiëne toepast of minder gebruik maakt van middelen die de oorzaak van deze infectie zouden kunnen zijn.

Schimmelinfectie in keel
Schimmel in keel

Oorzaak van schimmel in keel

Bij baby’s of kinderen komt een Candida infectie vaker voor dan volwassenen. Bij baby’s die net geboren zijn hebben nog geen goed immuunsysteem om deze schimmels in balans te houden. Deze schimmelinfectie wordt vaak Spruw genoemd maar het heeft dezelfde symptomen. Wanneer het in aanraking komt met deze schimmel kan deze zich snel vermeerderen. Daarom is het belangrijk dat de ouders zich aan goede hygiëne regels houden mocht er sprake wezen van een schimmelinfectie want bij baby’s kan het besmettelijk zijn. Wanneer de baby borstvoeding krijgt en het heeft spruw in keel of mond dan kan het ook worden overgedragen aan de moeder. En dit is ook mogelijk wanneer de moeder een schimmelinfectie heeft en de baby komt daar in aanraking mee. Meer kan je hierover lezen op de pagina: Spruw.

Bij volwassenen kunnen het meerdere oorzaken wezen. Vaak is één van de oorzaken dat de het afweersysteem verzwakt is en in combinatie met een uitlokkende factor kan dit voor een verstoorde balans van schimmels zorgen. Dit zouden medicijnen kunnen zijn die hier de aanleiding zouden kunnen zijn of het is misschien een verkeerd dieet. Hier zijn verschillende factoren die de oorzaak zouden kunnen zijn voor een schimmelinfectie in de keel.

 • (Ernstige) aandoeningen zoals diabetes, suikerziekte, kanker of eventueel overgewicht.
 • Verslechte mondhygiëne.
 • Niet passend kunstgebit of ’s nachts doet men deze niet uit.
 • Medicatie zoals antibiotica.
 • Verhoogd stressniveau, leidt tot een zwakker immuunsysteem.
 • Te kort aan vitamine B of ijzer.
 • Overmatig alcoholgebruik. Alcohol zorgt voor een gunstig klimaat voor schimmels.
 • Roken, leidt tot een zwakker immuunsysteem.
 • Gebruik mondwater. Verstoort de goede en slechte bacterie en schimmel verhouding.

Symptomen van mondschimmel

Een schimmelinfectie in de keel gaat vaak ook samen met andere symptomen in de mond. Vaak begint het als een schimmel infectie op tong en vormen zich steeds meer witte of rode plekjes die zich verspreiden door heel de mond. Het bevindt zich aan de binnenkant van de wangen en gaat verder naar achteren in de keel. Dit kan ook voor keelpijn zorgen tijdens het eten, drinken of slikken. In het uiterste geval breidt het zich uit naar een schimmelinfectie in slokdarm. Ook is het mogelijk de schimmelinfectie in mondhoeken uitbreid en pijnlijke kloofjes vormen. Maar de meest voorkomende symptomen zijn:

Schimmelinfectie op tong
Schimmelinfectie op tong
 • Witte plekjes op tandvlees, wangen of keel.
 • Witte aanslag op tong.
 • Keelpijn tijdens slikken.

Schimmel in keel voorkomen

Wanneer je merkt dat er een begin is van een witte aanslag op de tong kun je eventueel nog maatregelen nemen om uitbraak te voorkomen. En wil je niet dat een schimmelinfectie vaker terugkomt dan is het zeker belangrijk om bepaalde aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld in het dieet als je weet dat het de reden is dat je een schimmelinfectie in keel hebt. Goed en gevarieerd voeding zorgt voor een verbeterde weerstand. Probeer niet teveel stress te hebben en neem voldoende rust. Eventueel kun je het dieet aanvullen met supplementen mocht je een vitamine of ijzer te kort hebben.

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk, poets je tanden zeker twee keer per dag. In het geval van een kunstgebit zorg dat deze passend is en deze ’s nachts uit doet en goed schoon maakt. Probeer ook regelmatig je tanden te flossen en bezoek zeker elk jaar een tandarts of mondhygiënist. Deze kan tips geven over goed onderhoud aan je mond.

Behandeling van schimmelinfectie in keel

Voor een schimmelinfectie in de keel is een behandeling niet echt nodig wanneer er niet veel hinder is. Vaak gaat het vanzelf over maar dit kan wel een paar weken duren. Mocht je toch teveel klachten hebben of hierover twijfelen, dan is het beter om een huisarts te bezoeken. Deze kan dan kijken naar jouw persoonlijke situatie en eventueel een behandeling voorschrijven in de vorm van druppels of tabletten. Vaak wordt dit pas voorgeschreven wanneer de mondschimmelinfectie erg is uitgebreid of wanneer het afweersysteem ernstig verzwakt is. De behandelingen zijn dan Miconazol of de tabletten Fluconazol en Itraconazol.

Bij sommige drogisterijen kun je soms ook supplementen of middelen vinden die de groei van Candida tegen kunnen gaan. Zie: Anti schimmelmiddelen.