Huidschimmel

Heb je last van een rode plek op je huid en geeft het soms jeuk? Of heb je een vermoeden dat je last hebt van ringworm een variant van een schimmelinfectie? Hier lees je meer over informatie over de oorzaak en symptomen van een huidschimmel infectie. En niet onbelangrijk, wat je er tegen kan doen of hoe het te behandelen is.

Wat is een schimmelinfectie van de huid?

Op onze huid en lichaam bevinden zich verschillende soorten huidschimmels wat vaak geen problemen vormt. Wanneer een huidschimmel de huid binnendringt, kan het er voor zorgen dat er een infectie kan ontstaan. Dit zie je vaak aan de symptomen dat er een schimmelinfectie plaats vind op de huid. Er ontstaan dan huiduitslag met rode vlekken en daarop schilfers, wat soms erg kan jeuken. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet ernstig en is het makkelijk te behandelen met een antischimmelcrème of zalf. Een huidschimmel kan besmettelijk zijn mocht er iemand in aanraking komen met een minder afweersysteem.

Schimmelinfectie op de huid
Schimmelinfectie op de huid

Oorzaak van huidschimmel

Dagelijks kom je in aanraking met huidschimmels van jezelf of van anderen omdat ze overal zijn op de huid, nagels of haren van mens en dier. Je huid beschermt zich hiervoor maar het kan soms gebeuren dat die bescherming niet optimaal is. Hierdoor gaat de schimmel via de huid naar binnen en ontstaat er een schimmelinfectie. De oorzaak van de zwakkere bescherming kan verschillend zijn, hier volgen enkele situaties waarbij de bescherming van de huid zwakker zou kunnen zijn:

 • Via een wondje op de huid.
 • Draag je te strakke kleding, dan kan dit zorgen dat de huidlaag geïrriteerd raakt of beschadigd.
 • De huid is lange tijd vochtig geweest en door de warmte is deze verweekt.
 • Wanneer je de huid veel wast kan de huidlaag ook zwakker worden, zeker wanneer je de huid elke keer wast met zeep.
 • Medicijnen die invloed op de weerstand hebben en deze kunnen verminderen.
 • Bij verschillende ziektes zoals diabetes.
 • Oudere of zieke mensen hebben een slechtere afweersysteem.

Een veelvoorkomende schimmel op onze huid is de Candida schimmel en kan de aanleiding zijn van een schimmelinfectie. Deze schimmel bevindt zich ook vaak in de mond en kan daar bij slechte weerstand ook een schimmelinfectie in mond veroorzaken. Naast deze Candida Albicans schimmel komt er ook vaak de schimmel Trichophyton Rubrum op onze huid voor. Dit is een lastige naam die je weer snel mag vergeten maar het is de huidschimmel die ringworm kan veroorzaken.

Symptomen van huidschimmel

Vaak geeft een schimmelinfectie op de huid weinig klachten op rode plekken na. Rond deze rode plekken bevinden zich witte schilfers en mate name langs de rand. Deze plekken bevinden zich vaak op de liezen maar kunnen zich over het hele lichaam bevinden. Het is wel belangrijk dat je deze plekken behandelt met een crème anders stopt de schimmel niet met groeien.

Meestal hebben de rode plekken een uiterlijk van een ring. De ring wordt steeds groter terwijl het juist aan de binnenkant van de ring weer geneest. De randen veroorzaken wel vaak jeuk en geven soms een branderig gevoel. In sommige gevallen is het mogelijk dat er blaasjes ontstaan. Deze schimmelinfectie staat beter bekend onder de ringworm. Voor de duidelijkheid, dit heeft niets met een worm te maken. Maar het is enkel een huiduitslag die veroorzaakt wordt door huidschimmels. Naast de lies bevindt zich deze schimmelinfectie ook vaak op de rug, borst of arm.

Ringworm
Ringworm schimmelinfectie

Soms kan een huidschimmel ook witte vlekken vertonen op de huid. Er kunnen over het hele lichaam witte vlekken ontstaan wat soms ook kan schilferig kan zijn en jeuk veroorzaakt. Vaak is dit ook een schimmelinfectie en goed te behandelen met een crème speciaal hiervoor geschikt. Vaak kun je dit ook gewoon bij de drogist halen en heeft als naam: Daktarin Crème.

Huidschimmel voorkomen

Een schimmelinfectie komt niet vaak voor. Wanneer je er last van hebt, komt dit meestal door een mindere weerstand. Het is belangrijk dan om hiervoor de reden te vinden en dit proberen te verbeteren indien mogelijk. Anders kan het zijn dat de huidschimmel weer terug kan komen. Wil je dit risico verkleinen dan kun je dit doen met de volgende tips.

 • Was de huid niet teveel met zeep en spoel het goed af.
 • Douche niet te lang en zeker niet te heet. Droog goed de huid hierna af.
 • Een lang bad kan de huid erg week maken en vatbaarder voor een infectie.
 • Eventueel kun je op de lichaamsplooien en tenen talkpoeder gebruiken.
 • In gemeenschappelijke doucheruimtes is het mogelijk dat je snel in aanraking komt met andere schimmels. Draag zeker hier altijd badslippers om het risico te verminderen.
 • Draag ruime kleding zodat het niet kan schuren en de huid kan irriteren.
 • Katoenen ondergoed en sokken kunnen helpen huidschimmels te voorkomen. Hierdoor voorkom je dat de schimmelplekken snel warm en vochtig kunnen worden.
 • Draag schoenen die niet volledig afgesloten zijn en goed ventileren.

Wanneer je al een schimmelinfectie hebt dan is het beter om ondergoed en sokken proberen te ontsmetten. Dit kan je ook doen om het minimaal op 60 graden te wassen. Zeker wanneer de huidschimmel zich op die plekken zit, is een goede hygiëne en regelmatige verschonen van belang.

Huidschimmel behandelen

De huidschimmel is uitstekend te behandelen, zeker wanneer je er op tijd bij bent. Hiervoor kun je een crème of zalf gebruiken die schimmeldodend is of de groei remt. Deze crème moet je dan één of twee keer per dag aanbrengen op de huiduitslag en ook rondom zodat het niet verder kan uitbreiden. Nadat de schimmelinfectie is verdwenen is het altijd raadzaam om nog 1 week te blijven smeren zodat je met zekerheid kan vaststellen dat de schimmel is verdwenen. Een veelgebruikte crème is de Daktarin crème en verkrijgbaar bij de betere drogist.

Bij een ernstige schimmelinfectie waarbij het overal op het lichaam is verspreid, is het beter om een arts te bezoeken. Deze kan dan met zekerheid de huidschimmel vaststellen en zo ook een behandeling voorschrijven van tabletten of capsules. Hiervoor wordt vaak Terbafine of Itraconazol voor gebruikt en is alleen verkrijgbaar via de huisarts.

Veelgestelde vragen:

Is een schimmelinfectie op de huid besmettelijk?

Ja het kan zeker besmettelijk zijn. Wanneer er gezinsleden of mensen in de omgeving in aanraking komen met de huidschimmel, is het mogelijk om besmet te raken. Gezonde mensen met een goede weerstand hebben hier geen problemen mee. Maar mocht er iemand een mindere afweersysteem hebben door bepaalde redenen, is het risico op een besmetting wel groter.

Komt huidschimmel weer terug?

Als je de huidschimmel laat behandelen gaat het goed weg. Maar er blijft altijd risico dat het ooit weer terug komt maar dit is verschillend per mens. Gelukkig zijn de symptomen dan al bekend en kan je er op tijd bij zijn om het te behandelen.

Gaat huidschimmel vanzelf weg?

Nee, zonder een behandeling gaat de huidschimmel meestal niet weg. Een schimmelinfectie van de huid is goed te behandelen met een crème of eventueel in de zwaarste gevallen een tablet die voorgeschreven is door de dokter.

Hoe ziet huidschimmel eruit?

In veel gevallen gaat het om de ringworm huidschimmel infectie. Er ontstaan dan rode plekken in de vorm van een ring. Op de randen van deze ring zijn vaak schilfers en dit kan ook veel jeuken. Deze ring kan steeds groter worden wanneer je het niet behandelt. Terwijl het groter groeit, geneest de huid in het midden van de ring juist.

Hoe lang duurt een huidschimmel behandeling?

Wanneer je tijdig de schimmelinfectie behandelt met een crème is het vaak verdwenen rond 2 weken. Maar om zeker te zijn dat de schimmel helemaal is verdwenen wordt er altijd geadviseerd om nog een week extra te smeren. Hierdoor weet je zeker dat het volledig is genezen. De totale behandeling duurt dan tot 3 weken.