Candida in mond

In onze mond hebben wij tot wel 23 verschillende soorten schimmels wat meestal geen problemen geeft. In sommige gevallen is het mogelijk dat er een overtal van een bepaald soort schimmel vormt en in dit geval de Candida Albicans. Dit is een soort gistkiem wat deze schimmelinfectie veroorzaakt.

Wat is Candida?

Candida Albicans is één van de meest voorkomende gist of schimmel in onze mond. Dit zorgt niet voor problemen bij gezonde mensen en waar de hoeveelheid gist in balans is. Het is wel mogelijk dat deze balans soms verstoort word. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar het gevolg is dat de Candida snel groeit en dit zorgt voor witte of witgrijze plekjes in onze mond of een witte laag over de tong. Candida komt ook vaak voor in de mondhoeken en dit zorgt voor kloofjes wat erg pijnlijk kan zijn. Buitenom de mond kan de schimmelinfectie zich ook ontwikkelen bij vrouwen, hierover kun je meer lezen op de pagina vaginale schimmelinfectie.

Candida schimmel
Candida in mond

Candida bij baby’s

Deze schimmelinfectie komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Deze hebben nog geen goed afweersysteem en zijn vatbaar voor deze schimmels. Deze vorm staat vaker bekend onder de naam: Spruw. Het kan wel zijn dat de baby er niet veel last van heeft en gaat het vanzelf weer over. Maar soms kan de baby het ook overdragen aan de moeder via borstvoeding. Daarom is een goede hygiëne van belang. Ook kan de baby problemen krijgen met de eetlust en krijgt het niet voldoende melk of voeding binnen. Daarom is het belangrijk om de symptomen van Candida op tijd te herkennen. Candida komt niet alleen voor in de mond bij de baby’s maar ook vaak als luieruitslag. Hiermee krijgen bijna alle kinderen die luiers dragen een keer last van, dit hoeft niet altijd erg veel problemen op te leveren.

Oorzaak

Er zijn verschillende factoren die er kunnen voor zorgen dat de Candida schimmel hard gaat groeien. Maar bij volwassenen ontstaat het vaak wanneer het immuunsysteem verzwakt is of door slechtere mondhygiëne. Wanneer het gebit niet goed wordt schoongemaakt kan dit een oorzaak zijn. Of wanneer je een kunstgebit hebt en deze past niet goed in de mond, of wordt tijdens het slapen niet uitgenomen kan zorgen voor een toename van Candida Albicans. Het is ook mogelijk dat je een tekort hebt aan Vitamine B of ijzer waardoor deze schimmels zich sneller kunnen uitbreiden.

Medicijnen kunnen ook een aanleiding zijn om de weerstand te verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld een antibiotica kuur volgt of corticosteroïde tabletten slikt. Of het treedt ook vaak op bij mensen die (ernstige) aandoeningen hebben en hier vatbaarder voor zijn zoals diabetes, overgewicht of suikerziekte.

Candida mond symptomen

In en rond de mond kunnen er verschillende symptomen vormen door deze candida schimmelinfectie. De meest voorkomende symptomen kan je hier vinden in deze lijst:

  • Mondhoeken die kloofjes en barstjes vertonen.
  • Tong heeft een witte laag.
  • Pijn tijdens slikken.
  • Witte plekjes of blaasjes in de mond, wangen, gehemelte of keel.
  • Bij kunstgebit kan het gezwollen plekken geven.
  • Bij baby’s kan het problemen geven bij voeding en laat het vaak de tepel of speen los.
Spruw bij baby
Schimmelinfectie op tong van baby

Voorkomen

In de meeste gevallen gaat de schimmelinfectie weer vanzelf over en is er geen behandeling nodig. Het is wel beter om ter preventie een aantal maatregelen te nemen om een goede mondhygiëne te krijgen. Dus dagelijks je tanden poetsen is belangrijk of mocht je een kunstgebit hebben is een dagelijkse reiniging ook gewenst. Wanneer je de Candida infectie in de mond hebt is het beter om niet aan de mondhoeken te likken omdat daar anders ook kloven kunnen ontstaan.

Let ook op de voeding en probeer suikers en geraffineerde koolhydraten te vermijden. Deze kunnen de Candida infectie starten of verergeren omdat glucose goed voor deze schimmel is. Alcohol zorgt voor een hardere groei van schadelijke bacteriën dus overmatig alcohol drinken is om verschillende redenen niet verstandig. De schimmelinfectie treedt ook op wanneer ons immuunsysteem is verzwakt en dit kan komen door roken of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals een antibiotica. Een tekort aan vitamine B of ijzer zou ook de oorzaak kunnen zijn dus een wijziging in het voedingspatroon kan ook veel verschillen. Of extra supplementen nemen die het tekort aanvullen. Zie: Anti schimmelsupplementen.

Behandelen

Mocht je toch langere tijd de symptomen van een Candida infectie hebben dan kun je een huisarts bezoeken. Deze kan voor de schimmelinfectie een behandeling voorschrijven in de vorm van druppels of tabletten. Vaak wordt dit pas voorgeschreven wanneer de mondschimmelinfectie erg is uitgebreid of wanneer het afweersysteem ernstig verzwakt is. De behandelingen zijn dan Miconazol of de tabletten Fluconazol en Itraconazol.

Sommige drogisterijen hebben ook wel eens supplementen in het assortiment die de groei van Candida tegen kunnen gaan. Zie: Anti schimmelmiddelen.

Veelgestelde vragen

Is Candida in de mond besmettelijk?

Ja en nee. Ja wanneer het de moeder en kind betreft tijdens borstvoeding. De baby kan dan de tepels besmetten of de moeder kan het overdragen aan de baby. Pasgeboren baby’s hebben namelijk nog geen goed afweersysteem omdat dit nog verder moet ontwikkelen en daarom vatbaar voor deze schimmel. Bij volwassenen is het een stuk lastiger om het als besmettelijk te zien. Door lichamelijk contact of zoenen kun je wel de extra schimmels meegeven aan je partner wat zorgt voor een teveel aan candida. En dit zou dan nog steeds verder moeten ontwikkelen om de schimmelinfectie bij de partner te vormen. Maar meestal bij gezonde mensen met een goed afweersysteem worden deze overtal aan schimmels snel uitgeschakeld en vormt het geen problemen.

Gaat Candida in mond vanzelf over?

In de meeste gevallen gaat het over een lichte vorm van een candida infectie en deze gaat vanzelf over. Dit kan wel tot enkele weken duren voordat alle symptomen zijn verdwenen. Mocht de situatie niet veel verbeteren of komt Candida weer telkens terug? Dan heb je misschien een behandeling nodig die het overtal van deze schimmels kan doden.