Psoriasis Vulgaris

Ontstaan er op de huid rode plekken met schilfers? Dan is het mogelijk dat je last hebt van Psoriasis Vulgaris. Dit is een chronische huidziekte met een erfelijke aanleg. Meer informatie over de oorzaak en symptomen kun je hier lezen.

Psoriasis Vulgaris symptomen
Psoriasis Vulgaris symptomen

Wat is Psoriasis Vulgaris?

Psoriasis Vulgaris ook wel plaque Psoriasis genoemd is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Meer dan 90% van de mensen met psoriasis hebben deze vorm. Het kan ontstaan op bijna elk lichaamsdeel maar meestal ontstaat deze huidziekte op de knie, elleboog, onderrug of op de hoofdhuid (Psoriasis Capitis). Op de huid ontstaan er rode plekken met witgrijze schilfers. Deze plekken op de huid kunnen ook erg jeuken. Zoals elke vorm van psoriasis wisselen perioden zich af, met hoe erg de symptomen zijn. Soms is er verbetering en soms verslechtert het juist. Dit komt ook omdat het afhangt van verschillende factoren zoals het weer, voeding of stressperiodes.

Oorzaak van Psoriasis Vulgaris

Laten we vooropstellen dat psoriasis zeker niet besmettelijk is. Maar psoriasis is wel een erfelijke chronische ziekte dus het is mogelijk dat er iemand in de familie psoriasis heeft. Door sommige factoren kunnen deze psoriasis plekken ontstaan of verergeren. Veel mensen ervaren dat psoriasis en stress een grote factor wat ons lichaam sneller psoriasis doet ontwikkelen. Ons immuunsysteem moet normaal gesproken alle indringers onschadelijk maken. Maar bij mensen met psoriasis blijft ons afweersysteem de goede cellen aanvallen. Door deze overmatige reactie zorgt dit voor een infectie onder de huid vanwege de snelle celdeling. Hierdoor ontstaan er teveel nieuwe huidcellen wat zich naar boven duwt en daardoor ontstaan er plakkaten of schilfers. De rode plekken ontstaan omdat de bloedvaten wijder worden en zeker in het begin zorgt dit alles voor veel jeuk.

Symptomen van Psoriasis Vulgaris

Hoewel het voor iedereen anders is zijn de kenmerkende symptomen van psoriasis plaque:

  • Rode plekken variërend van grootte 1 tot 10cm.
  • De plekken zijn bedekt met (dikke) witgrijze schilfers.
  • Jeuk, vooral als het net ontstaan is.
  • Komt meestal voor op elleboog, knie, hoofd, onderrug of achter de oren.
  • De nagels kunnen ook aangetast worden, dit word ook Psoriasis Unguium genoemd.
Plaque psoriasis vulgaris
Plaque psoriasis

Is Psoriasis Vulgaris besmettelijk?

Psoriasis Vulgaris is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk. Want het is een chronische huidaandoening waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandelen van Psoriasis Vulgaris

Het is een chronische huidziekte dus dat betekend dat het nooit helemaal kan genezen. Maar er zijn wel genoeg middelen op de markt die de verschijnselen kunnen beheersen of verminderen. Voor iedereen werken er andere middelen. Dus dat betekend dat er genoeg geprobeerd moet worden om te zien wat daadwerkelijk het meeste resultaat heeft bij jouw lichaam.
Er zijn verschillende behandelingen voor psoriasis:

  • Lokale behandelingen
  • Lichttherapie bij psoriasis
  • Systemische therapie bij psoriasis


Lokale behandeling

Deze behandeling gebeurt vaak met een milde vorm van psoriasis. Dit houd in dat er zalf of crème op de plekken aangebracht word. Dit is vaak een ontstekingsremmende zalf wat ervoor zorgt dat de cellen minder delen. Dit is vaak een hormoonzalf waar Cortistol in zit. Wat een lichaamseigen hormoon is die de ontsteking doet remmen. Daardoor worden de plekken minder zichtbaar en jeukt het minder.

Lichttherapie

Het is bewezen dat zonlicht of UV licht goed is voor de huid van mensen met psoriasis. Zo is op vakantie gaan naar de zon en zee altijd goed voor de huid maar aangezien dit niet altijd kan, is er ook een lichttherapie beschikbaar. Het UV licht doet de snelle celdeling en ontsteking remmen en vaak in combinatie met de lokale behandeling heeft dit goed effect op de psoriasis huid. Naast lichttherapie wordt er vaak een zoutbad gedaan met dode zeezout mineralen om zo een goed mogelijk resultaat te behalen.

Systemische therapie

Wanneer bij een ernstige vorm van psoriasis de andere behandeling niet goed werken, is het mogelijk om een systemische therapie te volgen. Deze word pas voorgeschreven door de arts wanneer de andere middelen weinig effect hebben. Dit is omdat er op langer termijn soms bijwerkingen worden veroorzaakt. Dit is vaak een medicijn in de vorm van een tablet, capsule, injectie of infuus wat ook als werking heeft om de ontsteking te remmen.