Psoriasis Unguium

Zie je een verkleuring of ander symptoom op je nagel? Dan kan het zijn dat je last hebt van Psoriasis Unguium. Wanneer je al een andere vorm heeft van deze huidaandoening, dan gebeurt het veel dat ook je nagels hier last van krijgen. Heb je verder nog geen last van psoriasis? Dit is zeker ook mogelijk, hier kun je meer over lezen.

Wat is Psoriasis Unguium?

Psoriasis Unguium is de officiële naam voor nagel psoriasis. Van al de mensen met psoriasis heeft ruim de helft last van aangetaste nagels. Het komt ook regelmatig voor dat nagel psoriasis alleen voor komt zonder dat de persoon last heeft van andere vormen, ongeveer 5 tot 10% van alle patiënten. De psoriasis nagels krijgen worden bruin/geel en krijgen lijnen of putjes in de nagel en ook kan de top ook loslaten. Behandeling is moeilijk en moet ook lang worden gedaan omdat het resultaat pas zichtbaar is na lange tijd vanwege de langzame groei van de nagels.

Oorzaak van Psoriasis Unguium

Psoriasis ontstaat door een combinatie van factoren. Doordat er een te snelle huidceldeling is, kunnen er ontstekingen onder de huid ontstaan wat zorgt voor de psoriasis plekken. Ons immuunsysteem doet normaal gesproken alle schadelijke indringers aanvallen, maar in het geval van mensen met psoriasis valt het afweersysteem de goede cellen aan. Dit is een chronische aandoening wat wel erfelijk is maar zeker niet besmettelijk. Het kan zomaar ontstaan maar ook beginnen of verergeren doordat er omgevingsfactoren de trigger zijn. Door de snelle celdeling zorgt het ervoor dat de cellen naar boven worden geduwd. Dit kan er voor zorgen dat de huid onder de nagel dik wordt en zo complicaties en verkleuring kan opleveren voor de nagel en soms zelfs loslaat.

Psoriasis Unguium nagels
Nagel psoriasis

Symptomen

Dit zijn de symptomen van psoriasis nagel:

 • Verdikking van de nagels, kan ontstaan door een schimmelinfectie.
 • Geelbruine verkleuring.
 • Gevoelig en drukkend gevoel geven.
 • Kleine putjes, groeven of lijnen in de nagel.
 • Nagel brokkelt af of de top kan loslaten.
 • Bloedingen onder de nagel.

De nagels zullen goed beschermt en schoon moet blijven anders kunnen er infecties ontstaan. Zeker wanneer de nagel een beetje los zit, kunnen er bacteriën zich onder vestigen die verschillende ontstekingen en infecties veroorzaken. Hierdoor veranderd ook vaak de kleur van de huid onder de nagel in (donker)bruin tot zwart.

Is Psoriasis Unguium besmettelijk?

Psoriasis Unguium is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandelen van Psoriasis Unguium

Nagel Psoriasis behandelen is erg belangrijk omdat onbehandeld het kan leiden tot ontstekingsreacties met zwellingen en pijn tot gevolg. Wanneer er te lang gewacht is, kan het zo erg zijn dat de vingers en tenen zelfs misvormd raken. Het resultaat van de behandeling van psoriasis nagels is niet altijd goed zichtbaar en het gebeurd ook dat de afwijkingen weer (snel) terugkeren.
Om de nagels te beschermen is het raadzaam om deze goed te verzorgen. Dit kan door de nagels voorzichtig kort te knippen en daarna de nagelriemen invetten. Of bezoek een nagelstudio die bekend is met deze problemen, zeker wanneer er nagellak moeten worden aangezien die de problemen ook kunnen verergeren.
Probeer altijd producten te vermijden die de handen kunnen irriteren. Het is ook verstandig om vaak handschoenen te dragen zodat de handen beschermd zijn en niet makkelijk in aanraking komen met stoffen of kunnen beschadigen.

Psoriasis Unguium
Psoriasis Unguium op de hand. Voor en na

Tips

Hieronder staan enkele tips om de symptomen op nagel psoriasis te verminderen.

 • Houd de nagels kort.
 • Bijt niet op de nagels of pulk aan de huid rondom.
 • Gebruik crème voor de handen omdat psoriasis de nagels en huid uitdroogt.
 • Gebruik geen nepnagels omdat dit ervoor kan zorgen dat de nagel los komt.
 • Schraap niet de huidcellen die onder de nagel zitten weg. Want dit kan er voor zorgen dat er een infectie plaats vind. Als de behandeling van nagel psoriasis goed verloopt, zorgt dit er zelf voor dat er minder cellen ophopen.