Psoriasis Pustulosa

Heb je last van de huidaandoening Psoriasis Pustulosa? Dit is een zeldzame vorm van psoriasis en hierover kun je meer informatie lezen op deze pagina.

Wat is Psoriasis Pustulosa?

Psoriasis Pustulosa is een vorm van psoriasis die zeldzaam is en niet veel voorkomt. Bij deze vorm verschijnen er pusblaasjes op de huid wat veel jeukt en pijn kan doen. Deze vorm ontstaat vaker bij vrouwen dan mannen en met de leeftijden tussen 40 tot 60 jaar. Het komt niet vaak voor dat een kind Psoriasis Pustulosa krijgt.
Er zijn 2 verschillende varianten van deze ziekte, namelijk de lokale variant en de Gegeneraliseerde Psoriasis Pustulosa variant. Voor de generaliseerde variant wordt ook wel eens een andere benaming gegeven: ziekte van Von Zumbusch. Deze kan zich over het hele lichaam bevinden. Lokaal Psoriasis Pustulosa bevindt zich op de handpalmen en voetzolen en wordt ook wel de Ziekte van Andrews-Barber genoemd.

Oorzaak

Zoals elke vorm van psoriasis spelen de auto-immuun factoren een rol. Ons afweersysteem valt de goede lichaamscellen aan wat er voor zorgt dat er een ontsteking plaats vind. Door deze ontsteking ontstaat de rode huid en pustels of pusblaasjes. Wel is bewezen dat deze ziekte van Andrews-Barber het meeste voor komt bij vrouwen die roken. Uit een onderzoek is gebleken dat de meeste mensen met deze vorm (zware) rokers waren. Wanneer deze mensen stopten met roken was er gelijk ook goed effect te zien op de huid.
Naast roken zijn er nog enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de Psoriasis Pustulosa:

Psoriasis en roken
Psoriasis en roken gaan niet samen.
  • Sommige geneesmiddelen/medicijnen kunnen invloed hebben.
  • Alcohol
  • Gebruik van huidproducten die de huid irriteren.
  • Infecties of ontstekingen.
  • Stress of andere emotionele druk
  • Zwangerschap
  • Overmatige blootstelling aan zonlicht (UV licht).

Symptomen

Psoriasis Pustulosa bestaat uit 2 varianten, waarvan de ziekte van Andrews-Barber te herkennen is aan de pusblaasjes op de handpalmen of voetzolen. De andere variant is een stuk zeldzamer en komt dan voor over het hele lichaam. De pusblaasjes kunnen samenvloeien zodat elke blaasje een verschillende grootte heeft van 1 tot 10mm. Deze pustels kunnen soms kapot gaan maar dit is niet besmettelijk zoals elke vorm van Psoriasis niet besmettelijk is. Als de pusblaasjes niet zelf uitbarsten kunnen deze indrogen en verdwijnen meestal na ongeveer 8 tot 10 dagen. Omdat psoriasis chronisch is hoeven de symptomen niet altijd aanwezig te zijn. Soms zijn er periodes wanneer het een stuk minder gaat met de huid, en soms zijn er periodes waar er veel verbetering is te zien. Dit is ook vaak in combinatie met de factoren die genoemd zijn bij oorzaken van Psoriasis Pustulosa hierboven.

Ziekte van VonZumbusch

Bij de gegeneraliseerde Psoriasis Pustulosa zijn de aangetaste plekken vaak de huidplooien en de schaamstreek. Wanneer dit ontstaat kan de patiƫnt erg ziek worden en last hebben van koorts en veel pijn. Op de huid ontstaan dan de pustels welke na enkele dagen kunnen verdwijnen en op die plaatsen ontstaan dan schilfering. Deze vorm breekt in periodes door en kan soms overgaan tot een andere vorm van psoriasis zoals Psoriasis Vulgaris.

Is Psoriasis Pustulosa besmettelijk?

Psoriasis Pustulosa is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandeling van Psoriasis Pustulosa

Psoriasis Pustulosa is meestal wisselvallig in de symptomen en periodes, zo weet je nooit hoe de huidziekte zich ontwikkeld. Soms kan het na enkele dagen wegtrekken om vervolgens later weer door te breken. Ook is het mogelijk dat het overgaat naar een andere vorm. Omdat dit een chronische ziekte is zorgt het ervoor dat het altijd kan doorbreken. Maar er zijn behandelingen die de klachten verminderen of ervoor zorgen dat het een langere tijd weg blijft.

Lichttherapie


Zonlicht heeft een positief effect op alle vormen van psoriasis of onder behandeling van lichttherapie is het mogelijk om UV licht op de huid te stralen. Deze UV licht straling remmen de te snelle celdeling en dus ook de ontstekingen in de huid. Zorg er wel voor dat de huid niet overmatig word blootgesteld aan UV licht omdat dit juist psoriasis kan veroorzaken.

Raadpleeg een arts

Er zijn natuurlijk verschillende middelen voor behandeling van Psoriasis Pustulosa in de vorm van zalven, capsules, spuiten of lichttherapie. Maar omdat niet alle behandelingen effectief zijn is het raadzaam om dit in overleg met de arts te doen. Wanneer er niet op tijd behandeld wordt, of onbehandeld kunnen er ernstige problemen optreden. Deze problemen lijken op die van Psoriasis Erytrodermie en zijn verlies van vocht of eiwit, verlies van temperatuur over lichaam zoals uitdroging of onderkoeling of andere infecties. Naast deze verschijnselen kan er ook nog haarverlies of haaruitval optreden.