Psoriasis Inversa

Heb je last van Psoriasis Inversa? Of heb je het vermoeden dat je symptomen van deze huidaandoening hebt? Lees meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van deze huidziekte.

Wat is Psoriasis Inversa?

Psoriasis Inversa bevindt zich in de plooien van de huid, dit tot in tegenstelling van andere vormen van psoriasis. Inversa betekent daarom ook omgekeerd omdat de andere vormen zich bevinden op de buitenkant van de ledematen. Het is een veel voorkomende huidziekte en gaat vaak samen met onder andere Psoriasis Vulgaris. De lichaamsplooien waar deze huidziekte voor komt zijn: achter de oren, oksels, knieholten, onder de borsten, navel, lies, bilspleet of geslachtsdelen. Dit zijn vaak plekken waar het warm en vochtig is en wordt daarom soms ook verward met een schimmelinfectie.

Oorzaak

Psoriasis Inversa ontstaat zoals elke andere vorm van psoriasis. Het is een chronische huidziekte waarbij ons immuunsysteem de goede huidcellen aanvalt zodat er een ontsteking onder de huid plaats vind. Door de ontsteking verwijden de bloedvaten zodat dit zorgt voor de rode plekken op het lichaam. En door een te snelle huidceldeling zorgt het ervoor dat de nieuwe cellen de oude cellen naar boven duwt. Hierdoor ontstaan er schilfers op de huid. Psoriasis Inversa ontstaat op lichaamsplooien vanwege de warme en vochtige plekken maar ook andere factoren kunnen daarbij invloed hebben zoals continue wrijving, infecties, schimmels en gisten. Vaak ontstaan deze zalmroze tot dieprode plekken ook op de geslachtsdelen waardoor er kloofjes en pijn optreden vooral in de bilspleet. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met overgewicht het risico op ernstigere vormen verhoogt. Het kan ook spontaan ontstaan wanneer iemand al psoriasis heeft en een schimmelinfectie of schaafwond krijgt. Er kan dan na enkele dagen tot weken op die plaats een nieuwe psoriasisplek ontstaan.

Psoriasis Inversa symptomen
Psoriasis Inversa komt ook voor op intieme delen.

Symptomen

In tegenstelling tot andere vormen ziet Inversa Psoriasis er iets anders uit. De plekken zijn minder schilferig en meestal wat vochtiger waar de begrenzing erg scherp is. Ook kunnen er op die dieprode plekken kloven ontstaan welke open kunnen gaan. De klachten kunnen nog wel eens afwisselen, maar de meeste mensen hebben last van jeuk of branderige pijn. De plekken kunnen ook soms verward worden met andere aandoeningen zoals onder andere huidschimmel, seborroisch eczeem of erythrasma. Laat daarom altijd onderzoek doen door een arts zodat dit meer zekerheid geeft.
Deze lichaamsplooien kunnen psoriasis krijgen:

  • In of achter de oren
  • Onder of tussen de borsten
  • Oksels
  • Buikplooi
  • Navel
  • Lies
  • Bilnaad, anus of geslachtsdelen
  • Knieholtes

Is Psoriasis Inversa besmettelijk?

Psoriasis Inversa is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandeling van Psoriasis Inversa

Psoriasis Inversa is op verschillende manieren te behandelen. Dit is onder te verdelen in: lokale behandeling, systemische therapie of lichttherapie.

Lokale therapie

Bij de lokale therapie wordt er een crème of zalf op de psoriasisplek aangebracht. Dit is een milde corticosteroïden zalf omdat deze plekken en vooral de schaamstreek een stuk dunner en kwetsbaarder is dan de normale huid. Dit is vaak in combinatie met vitamine D. Mocht dit niet genoeg werken, dan is lichttherapie ook een optie om de ontwikkeling van psoriasis proberen te verminderen.

Systemische therapie


Wanneer de patiënt ook veel last heeft van de andere vormen psoriasis dan kan er systemische therapie worden toegepast. Dit bestaat uit verschillende middelen zoals methotrexaat, biologicals, fumaraten, ciclosporine en apremilast.

Lichttherapie

UV licht heeft een positief effect voor onze huid. Een zonvakantie kan de huid goed doen maar is natuurlijk niet altijd mogelijk. Daarom is er ook lichttherapie en dan is het mogelijk om met UV licht op de huid te schijnen. Deze straling remmen de celdeling en dus ook de ontstekingen die onder de huid plaats vinden. Overmatig gebruik van UV licht is ook niet raadzaam omdat dit de symptomen juist kan verergeren.

Soms proberen mensen Psoriasis Inversa natuurlijk behandelen en wordt er gebruik gemaakt van een zinkzalf, kokosolie of een bad in dode zeezout.