Psoriasis Guttata

Heb je last van Psoriasis Guttata? Dit kan ineens ontstaan zijn door een keelontsteking of misschien heb je al andere vormen van psoriasis. Wat de oorzaak en symptomen zijn kan je hier op deze pagina vinden.

Wat is Psoriasis Guttata?

Psoriasis Guttata is een acute vorm van psoriasis die ineens kan ontstaan binnen enkele dagen tot enkele weken. Op de huid vormt zich een uitslag van veel kleine plekjes. Dit word ook wel eens druppel psoriasis genoemd omdat de plekjes van 1 tot 10mm lijken op druppels. Vaak zijn deze plekjes rond of ovaal en zijn over heel het lichaam verdeelt. Maar voornamelijk komen deze voor op de romp, armen en benen. Guttate Psoriasis ontstaat vaak na een (onbehandelde) keelontsteking wat komt door de streptokokken bacterie. De symptomen zijn te behandelen en kunnen er voor zorgen dat het volledig weggaat en in sommige gevallen nooit meer terug komt. De meeste mensen die deze vorm krijgen hebben een leeftijd tot 30 jaar, ook kan een kind Psoriasis Guttata krijgen wanneer deze een infectie krijgt en drager is.

Oorzaak

In de meeste gevallen ontstaat deze huidaandoening enkele weken na een keelontsteking of ontstoken amandelen. Deze infecties worden veroorzaakt door het streptokokbacterie. Wanneer het goed behandelt wordt gaat de infectie weer vanzelf weg na enkele maanden. Maar wanneer er dan weer bepaalde omgevingsfactoren zijn die de huidziekten weer aanwakkeren, kan het ervoor zorgen dat het weer terug komt. Als er periodes zijn van stress of andere langdurige, emotionele spanning of wederom een keelontsteking is het mogelijk dat Psoriasis Guttata weer terug komt. Bij ruim 30% van de mensen gaat deze vorm over naar één van de andere psoriasis soorten namelijk de Plague Psoriasis (Psoriasis Vulgaris).

Psoriasis Guttata is niet besmettelijk maar is wel erfelijk. Zo is het mogelijk dat er iemand in de familie al psoriasis heeft. Dit zorgt ervoor dat de kans hoger wordt op het krijgen van deze ziekte. Psoriasis ontstaat wanneer ons afweersysteem de lichaamseigen cellen aanvalt. Normaal zorgt ons immuunsysteem ervoor dat de schadelijke indringers met vreemde cellen onschadelijk worden gemaakt, maar in dit geval valt het de eigen huidcellen aan. Dit zorgt voor een ontsteking in de huid, door deze ontsteking worden de bloedvaten wijder en zorgt dit voor de rode plekjes op het lichaam.

Psoriasis huidziekte
Psoriasis is een chronische huidziekte

Symptomen

Het kan verschillen in de mate hoeveel iemand last heeft van psoriasis, maar over het algemeen is met deze vorm enkele lichaamsdelen tot het hele lichaam bedekt met rode plekken. Meestal begint het op de romp en gaat het verder naar de armen en benen. In sommige gevallen ontstaat er ook Psoriasis Guttata in het gezicht, oren of hoofdhuid.

  • Rode plekjes, wat lijken op druppels verschijnen in een veelvoud op de huid.
  • Ontstaan op de romp, en breidt later uit naar andere lichaamsdelen.
  • In het begin jeukt het veel en later kunnen er witgrijze schilfers op de plekken vormen.
  • Nagels kunnen ook symptomen krijgen, zoals bij veel psoriasis soorten (Nagel Psoriasis).

Is Psoriasis Guttata besmettelijk?

Psoriasis Guttata is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandeling van Psoriasis Guttata

Eerst kijkt de arts naar de ernst van de ziekte. Zo is een milde Psoriasis Guttata makkelijk te genezen. Bij een ernstige vorm is de huid meer dan 10% bedekt. Daarom wordt er door een dermatoloog een speciaal afgestemde behandeling voorgeschreven. Het is raadzaam om direct naar de arts te gaan en een doorverwijzing krijgen naar een dermatoloog wanneer u denkt dat er beginnende druppelpsoriasis optreed. Er wordt dan meestal een huidbiopsie gedaan en bloedprikken om er zeker te zijn of het van de streptokokkenbacterie komt.
Voor de rode plekken wordt vaak een hormoonzalf voorgeschreven. Maar ook een lichttherapie voor Psoriasis Guttata kan de huid een stuk verbeteren.
Tevens zijn er ook middelen om de jeuk te onderdrukken.
Alleen in uiterste gevallen schrijven ze een antibiotica voor. Maar vaak is dit niet nodig omdat het lichaam de bacterie al heeft bestreden.
Er zijn ook gevallen bekend waar de psoriasis uit zichzelf verdwijnt, maar het kan ook zeker veranderen in een ernstigere vorm.

Om er voor te zorgen dat de ziekte niet snel meer terug komt, is het ook mogelijk om enkele aanpassingen te doen aan de voeding. Dit lijkt een gunstig effect te geven op de huid. Hier kunt u meer over lezen in een ander artikel speciaal gericht op voeding en Psoriasis Guttata.