Psoriasis Erytrodermie

Wat is Psoriasis Erytrodermie?

Erytrodermie Psoriasis is een zeldzame vorm van psoriasis. Deze huidaandoening ontstaat bij ongeveer 2 procent van alle mensen met psoriasis. Bovendien is dit wel een ernstige vorm wat ook gevaarlijk kan zijn. Het lichaam is met meer dan 70 procent bedekt met psoriasis en de rode huid wordt ontstaan door verwijding van de bloedvaten. Hierdoor verliest het lichaam veel eiwitten, mineralen en vocht. Bovendien kan het lichaam zich niet meer goed op temperatuur houden. Dit kan er voor zorgen dat de patiënt een ziekenhuisopname nodig heeft om alles weer goed op peil te houden

Oorzaak

Psoriasis is een chronische erfelijke ziekte. Het ontstaat omdat ons immuunsysteem de goede cellen aanvalt. Dit heeft als gevolg dat dan de cellen te snel vernieuwen en de oude cellen nog steeds niet dood zijn. De nieuwe cellen worden naar boven geduwd en hierdoor ontstaat er door de oude cellen een laag schilfers bovenop de huid. De symptomen zijn bij deze vorm wel meer dan in vergelijking met andere vormen van psoriasis. Erytrodermie is vooral een rode huid die veel pijn en jeuk geeft. Psoriasis kan ontstaan of verergeren door verschillende omgevingsfactoren die een risico vormen. Erytrodermie oorzaak kan ook ontstaan omdat het lichaam enkele medicijnen niet goed kan verdragen. Soms wordt er ook een baby met Erytrodermie geboren wat letterlijk betekend ‘rode huid’. Meestal gaat de Erytrodermie bij het kind wel weg binnen 1 of 2 dagen in tegenstelling tot oudere mensen.

Psoriasis Erytrodermie symptomen
Symptomen van Psoriasis Erytrodermie

Symptomen

De symptomen voor deze huidziekte ontstaan geleidelijk of kunnen ineens beginnen. Grotendeels is het lichaam bedekt met rode, vurige, pijnlijke vlekken die ook schilfers hebben. Soms lijkt het of de huid verbrand is omdat de vellen van de huid afbladderen. De huid kan ook bedekt worden met kleine blaasjes wat erg pijnlijk is. De symptomen kunnen ook lijken op die van Psoriasis Pustulosa.
Buitenom deze symptomen hebben de patiënten ook last van:

  • Verhoogde hartslag.
  • Bloedsomloop is verstoord.
  • Pijn in de gewrichten en deze kunnen ook opgezwollen zijn.
  • Koorts en rillingen.
  • Verzwakking van de spieren.
  • Temperatuur van lichaam niet onder controle, vaak onderkoeling of uitdroging.

Als deze bovengenoemde symptomen zich voor doen, raadpleeg altijd onmiddellijk een arts!

Is Psoriasis Erytrodermie besmettelijk?

Psoriasis Erytrodermie is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk. Want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem in ons DNA is. En dit is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandeling van Psoriasis Erytrodermie

Voor de Erytrodermie huidziekten zijn de behandelingen niet altijd makkelijk. Vaak is een ziekenhuisopname nodig omdat het ernstige problemen veroorzaakt door een verlies van vocht en eiwit. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om alles onder controle te houden. En het hangt ook af van hoe erg het gesteld is met deze huidziekte. Er worden medicijnen voorgeschreven om de ontsteking in de huid tegen te gaan in combinatie met pijnstillers. Soms wordt er ook een antibiotica voorgeschreven mocht deze nodig zijn.
Ook is het belangrijk om de buitenkant van de huid te kalmeren. Dit kan gedaan worden door crème of zalf en er zijn ook vocht inbrengende middelen beschikbaar. Als je gebruik maakt van een vette zalf, kan soms de warmte van de huid niet weg wat tot gevolg heeft dat de patiënt koorts krijgt.