Psoriasis Capitis

Psoriasis Capitis begint meestal als een klein plekje op de hoofdhuid. Het kan ineens ontstaan en het wordt steeds groter en groter. De rode plekken gaan schilferen en ook jeuken en er vormen zich plakkaten. Hier lees je meer over de oorzaak, symptomen en hoe je het kan behandelen.

Wat is Psoriasis Capitis?

Psoriasis Capitis is de benaming voor psoriasis op hoofdhuid. Veel mensen krijgen naast psoriasis vulgaris ook deze vorm welke dezelfde symptomen heeft. Het heeft ook rode plekken met witte schilfers wat samen gaat met jeuk. Voornamelijk langs de haargrens en slapen ontstaan er vaak dikke plakken huidschilfers die veel kunnen jeuken. De verleiding is dan om te krabben wat kan zorgen voor bloedingen en dat de plakkaten open gaan. Dit kan ervoor zorgen dat er nieuwe plekken met psoriasis op de hoofdhuid ontstaan. Tevens laten er dan veel huidschilfers los wat goed zichtbaar is in het haar of op de schouders.

Psoriasis hoofdhuid
Psoriasis capitis

Oorzaak van psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis is een huidaandoening dat ontstaat vanwege ons immuunsysteem dat normaal gesproken schadelijke indringers onschadelijk maakt. Nadat deze indringers zoals virussen en bacteriën onschadelijk zijn, stopt het immuunsysteem zelf. Maar in dit geval blijft het doorgaan en bestrijd het ook de goede gezonde huidcellen wat zorgt voor snellere celdeling. Doordat er sneller huidcellen geproduceerd zijn, worden de huidcellen naar boven gedrukt wat zorgt voor dikke plakkaten van dode huidcellen. Doordat er een ontsteking onder de huid vormt zorgt het er voor dat de bloedvaten wijder worden en deze vormen de rode plekken op de huid. De plekken kunnen verschillen van grootte en kunnen ook van tijd tot tijd weg gaan om daarna op een andere plek terug te komen. Psoriasis op de hoofdhuid jeukt erg vooral wanneer deze plekken net ontstaan zijn. Er zijn wel middelen beschikbaar die deze symptomen kunnen behandelen.

Symptomen van psoriasis op de hoofdhuid

Voor iedereen zijn de symptomen verschillend omdat de plekken kunnen verschillen. Sommige mensen hebben alleen last van kleine plekjes psoriasis rond de haargrens, slapen of nek terwijl bij de ander heel de hoofdhuid vol zit met plakkaten. Ook mensen met wat vettig haar kunnen soms minder last hebben van dikke laag huidcellen.

 Rode plekken op de behaarde hoofdhuid
 Jeuk vooral in het begin
 Dikke lagen met dode huidcellen

Is Psoriasis Capitis besmettelijk?

Psoriasis Capitis is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte waar het probleem ligt in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandeling van psoriasis op de hoofdhuid

De behandelingen om deze plekken kunnen verschillen in welke ernst de psoriasis op de hoofdhuid is. In de milde vorm werken producten met teer of salicylzuur ook al goed zoals een shampoo met deze ingrediënten. Maar als de psoriasis ernstiger is dan bestaat de behandeling in 3 stappen:

  • De plakkaten met schilfers moeten losgeweekt worden
  • Daarna de hoofdhuid en haren goed wassen
  • Na deze stappen kan je de hoofdhuid goed behandelen door bijvoorbeeld een lotion.
Psoriasis hoofhuid
Schilfers op de hoofdhuid

Het is belangrijk om de plakkaten eerst los te weken voordat deze behandeld worden aangezien anders de lotions niet veel werking hebben door de dikke laag. Voor het losweken van de schilfers strijk je eerst zalf op de hoofdhuid. Deze moeten bij voorkeur ’s nachts worden aangebracht zodat de volgende morgen de plekken doorweekt zijn en makkelijk los laten. Tip: draag ’s nachts een douchemuts zodat niet alles vies word van de zalf.

Daarna goed de hoofdhuid en haren wassen met een speciale shampoo die werkzame stoffen heeft tegen psoriasis. Om vervolgens een lotion aan te brengen op de hoofdhuid. Deze lotions zijn verkrijgbaar bij de huisarts en zijn bevatten vaak corticosteroïden. Het aanbrengen werkt het beste als het haar nog een beetje nat is.
Op deze pagina is er meer uitleg en een video over lotions: Lotion op de hoofdhuid met psoriasis.