Artritis Psoriatica

Artritis Psoriatica heeft andere symptomen dan de meeste vormen van psoriasis. Hierbij kan er niet alleen op de huid plekken ontstaan maar kan je ook last krijgen van de gewrichten. Dit is verschillend bij iedereen in welke vorm je dit krijgt. Hierover lees je meer informatie.

Wat is Artritis Psoriatica?

Artritis Psoriatica is een vorm waarbij niet alleen op de huid psoriasis ontstaat. Maar ook krijgen de gewrichten pijnlijke reumatische ontstekingen. Bij iedere patiënt met psoriasis zijn de klachten anders. Zo heeft de één alleen last van psoriasis op de oppervlakte huid terwijl de ander alleen last heeft van ontstekingen in de gewrichten. Maar rond de 30% van alle mensen met psoriasis krijgt te maken met deze vorm van gewrichtsontstekingen. Meestal ontstaat dit tussen de leeftijden van 20-30 jaar en zorgt dit voor pijnlijke, ontstoken en stijve gewrichten. Het komt ook regelmatig voor dat Artritis Psoriatica nagels aantast en zorgt voor afwijkingen.(Psoriasis nagels).

Oorzaak van Artritis Psoriatica

De oorzaak van Artritis Psoriatica kan verschillende factoren hebben, zowel genetisch als omgevingsfactoren. Er wordt vanuit gegaan dat je er aanleg voor hebt en wanneer een trigger krijgt, ontstaat er Artritis Psoriatica. Het is wel bewezen dat het een auto-immuunziekte is omdat de ontstekingen worden ontstaan door een fout in het afweersysteem. Deze reageren normaal gesproken op schadelijke indringers. Maar in dit geval richt het afweersysteem op de eigen lichaamscellen rond de gewrichten.
In het begin raakt het slijmvlies in de gewrichten ontstoken wat er voor zorgt dat de gewrichten moeilijker beweeglijk zijn. Daarbij zwelt het gewricht meer op. Wat er dus voor zorgt dat er meer vocht binnen komt. Dit heeft tot gevolg dat het stijf en pijnlijk word. Vingers en tenen kunnen hierdoor erg opgezwollen worden. Waardoor ze niet makkelijk meer kunnen buigen, dit word dactylitis genoemd.

Gewrichten artritis psoriatica
Pijn in de gewrichten

Symptomen

De psoriasis artritis symptomen kunnen verschillen per dag. Zo komt het voor dat je de ene dag er minder last van heeft. Terwijl de andere dag is het niet mogelijk om bepaalde dingen te doen vanwege de ontstekingen in de gewrichten. Dit kan zorgen voor een grote impact op het leven. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk behandeld wordt door een specialist. Het komt ook voor dat er een patiënt alleen Artritis Psoriatica zonder psoriasis heeft van andere vormen van psoriasis.

Gewrichten:

  • Vooral in de ochtend lange tijd pijnlijk en stijf.
  • Ontstoken, opgezwollen en pijnlijke gewrichten (elleboog, knie, enkels, handen en voeten)
  • Nek en rug kunnen ook erg pijnlijk zijn.
  • Nagels kunnen afwijkingen hebben
  • Er ontstaat ook soms een ontsteking bij de achillespees.
  • Oververmoeidheid
Symptomen van Artritis Psoriatica
Artritis Psoriatica symptomen

Huid:

  • Rode plekken.
  • Jeuk met schilfering.

Is Artritis Psoriatica besmettelijk?

Artritis Psoriatica is niet besmettelijk! Elke vorm van psoriasis is niet besmettelijk want het gaat over een chronische huidziekte. Het probleem is in ons DNA en is niet overdraagbaar door aanrakingen etc.

Behandelen van Artritis Psoriatica

Het is ten eerste erg belangrijk om voor een Artritis Psoriatica diagnose langs een reumatoloog te gaan. Er zijn genoeg verhalen waar vaak ook de symptomen nog moeilijk te zien voor een huisarts. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt voordat er onherstelbare schade in het kraakbeen van de gewrichten is ontstaan. Voor de behandeling van Artritis Psoriatica zijn er medicijnen die er voor zorgen om de ontstekingen af te remmen of de pijn te verlichten.

Om de ontstoken gewrichten zo soepel mogelijk te houden is het belangrijk dat je veel beweging heeft. Doe dit wel langzaam opbouwen! Zo zijn er ook nog verschillende therapieën voor behandelingen, zoals een warmte/koude therapie of bewegingstherapie. Ook is het belangrijk om goede schoenen te dragen of eventueel een brace of andere hulpmiddelen. Een gezonde levensstijl is voor alle vormen van psoriasis cruciaal omdat dit de symptomen kunnen starten of verergeren. Dus het is belangrijk om zoveel mogelijk de stress te bepreken, veel beweging en gezond eten. Roken en alcohol kunnen ook beter vermeden worden.

Video:

https://youtu.be/737FuZN76A4