Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidaandoening wat rode plekken, jeuk en schilfers veroorzaakt. De oorzaak van psoriasis is omdat de huid een te snelle celdeling heeft. In vergelijking met een normale huid is dit ongeveer 5 tot 7 keer zo snel en zorgt dit voor de zichtbare problemen.

Wat is Psoriasis?

Zoals je al in de inleiding kon lezen is de celdeling van iemand met psoriasis veel te snel. Deze snelle celdeling ontstaat omdat ons immuunsysteem altijd de schadelijke indringers aanvalt en wanneer alle indringers zijn gedood stopt het automatisch. Maar in dit geval gaat ons afweersysteem ook de goede cellen aanvallen. Dit zorgt er voor dat er een ontsteking onder de huid plaats vind.

Soms word psoriasis ook aangezien voor andere ziektes zoals eczeem omdat de symptomen erop kunnen lijken maar er zijn toch een paar verschillen tussen psoriasis en eczeem te vinden. Vaak is de begrenzing van de plekken bij psoriasis scherp te zien en bij eczeem wat minder. Ook hebben allebei de huidziekten schilfers maar is dit bij psoriasis een stuk dikker en vormt het bij sommige soorten plakkaten.

Soort Percentages
Psoriasis Vulgaris90%
Psoriasis Capitis60%
Psoriasis Inversa30%
Psoriasis Unguium50%
Artritis Psoriatica30%
Psoriasis Guttata2-3%
Psoriasis Pustulosa1-2%
Psoriasis Erytrodermie1-2%
Percentages met soorten Psoriasis.

Komt het veel voor?

Psoriasis komt veel voor want ongeveer 2-3% van de mensen in Nederland heeft deze huidziekte. Ondanks dat de ziekte veel voorkomt zijn er nog steeds geen medicijnen op de markt die psoriasis volledig kunnen genezen. Maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen en beheersen. Zo zijn er middelen die de roodheid en schilfers te verminderen en middelen om de jeuk of pijn te onderdrukken.

Er zijn meerdere vormen van Psoriasis waarvan Psoriasis Vulgaris de meest voorkomende is. Hiernaast is een kleine tabel met ongeveer de percentages welke vormen psoriasis patiënten hebben.

Beginstadium

Heb je een vermoeden dat je last hebt van het begin van psoriasis? De symptomen die hier per psoriasisvorm beschreven worden zijn hetzelfde als symptomen in het beginstadium. Dus bestaat uit rode plekken op het lichaam wat vaak samen gaat met jeuk en schilfering. Bij twijfel adviseren wij om contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je de plekken vroeg behandelt is het mogelijk om het sneller onder controle te krijgen en zo uitbreiding te voorkomen. Goede behandeling in het beginstadium is erg belangrijk dus mochten de symptomen hierop lijken die hieronder beschreven worden, weet je wat je moet doen!

Symptomen

De symptomen en lichaamsdelen voor elke vorm van Psoriasis kunnen verschillen. Zo komen er soorten alleen op sommige lichaamsdelen voor, terwijl andere soorten het hele lichaam bedekken. Psoriasis is niet alleen een uitwendige huidziekte omdat ook de gewrichten en andere inwendige delen van het lichaam last kunnen krijgen. En omdat deze huidziekte vaak het leven van de patiënt beheerst, weegt dit ook emotioneel zwaar en kan iemand onzeker maken.

Hieronder ziet u een tabel met symptomen met daarnaast de lichaamsdelen waar het meest op voorkomt.

SoortSymptomenLichaamsdelen
Psoriasis VulgarisRoodheid, jeuk, schilfersElleboog, knie, hoofd, onderrug, oren
Psoriasis CapitisRoodheid, jeuk, schilfersHoofdhuid, oren
Psoriasis InversaRoodheid, jeuk, pijnLichaamsplooien
Psoriasis UnguiumNagels aangetastNagels
Artritis PsoriaticaRoodheid, jeuk, schilfers, pijn in gewrichtenGewrichten
Psoriasis GuttataRoodheid, jeuk, kleine plekjesGehele lichaam
Psoriasis PustulosaRoodheid, jeuk, pusblaasjes, kloven Handen en voeten
Psoriasis ErytrodermieRoodheid, jeuk, pijnGehele lichaam

Artritis Psoriatica

Vooral bij Artritis Psoriatica kunnen de symptomen erg verschillen per dag. Zo kan het voorkomen dat Artritis Psoriatica en werk niet altijd samen gaan want de ene dag tijdens werkzaamheden is het geen probleem, terwijl de volgende dag dezelfde werkzaamheden veel problemen en pijn op kunnen leveren. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk een grote impact geven op het leven, daarom is het raadzaam om een specialist te bezoeken. Ook geeft Artritis Psoriatica vermoeidheid na een langere tijd en andere symptomen zoals:

Gewrichten:

 • Vooral in de ochtend lange tijd pijnlijk en stijf.
 • Ontstoken, opgezwollen en pijnlijke gewrichten (elleboog, knie, enkels, handen en voeten)
 • Nek en rug kunnen ook erg pijnlijk zijn.
 • Nagels kunnen afwijkingen hebben
 • Er ontstaat ook soms een ontsteking bij de achillespees.
 • Oververmoeidheid

Op de huid ontstaan rode plekken met schilfering die kunnen jeuken.

Artritis Psoriatica symptomen
Artritis Psoriatica

Psoriasis Capitis

Psoriasis Capitis is een vaak voorkomende vorm van psoriasis op de hoofdhuid.. Het heeft dezelfde symptomen als Psoriasis Vulgaris maar dan is dit op de hoofdhuid. Het zijn rode plekken met witte schilfers wat vaak dikke plakkaten vormen en vaak jeukt, zeker in het begin. Deze plekken zijn voornamelijk langs de haargrens en slapen en door de jeuk kan de verleiding groot zijn om te krabben. Maar wanneer de psoriasis kapot gaat kan het zorgen voor bloedingen en zorgt dit ervoor dat er nieuwe plekken kunnen ontstaan.

Samengevat de symptomen van psoriasis op de hoofdhuid zijn:

 • Rode plekken op de behaarde hoofdhuid
 • Jeuk vooral in het begin
 • Dikke lagen met dode huidcellen
Psoriasis hoofdhuid
Psoriasis capitis

Psoriasis Erytrodermie

Psoriasis Erytrodermie is een ernstige vorm van psoriasis, het kan het lichaam met meer dan 70% bedekken met rode huid en andere symptomen. De rode huid wordt ontstaan doordat de bloedvaten verwijden en hierdoor verliest het lichaam veel van belangrijke stoffen zoals eiwitten en mineralen. Ook verliest het lichaam de controle over het op temperatuur houden en komt het voor dat er onderkoeling of uitdroging optreed. Deze symptomen lijken ook op die van Psoriasis Pustulosa. Omdat dit een ernstige vorm is wat erg gevaarlijk kan zijn, raadpleeg onmiddellijk een arts als de symptomen zich voor doen.

Erytrodermie psoriasis
Psoriasis Erytrodermie
 • Vel van huid afbladderen. 
 • Blaasjes
 • Verhoogde hartslag.
 • Bloedsomloop is verstoord.
 • Pijn in de gewrichten en deze kunnen ook opgezwollen zijn.
 • Koorts en rillingen.
 • Verzwakking van de spieren.
 • Temperatuur van lichaam niet onder controle, vaak onderkoeling of uitdroging.

Psoriasis Guttata

Psoriasis Guttata is een kenmerkende vorm van psoriasis omdat overal op het lichaam uitslag ontstaat van veel kleine plekjes. Daarom het deze huidziekte ook wel eens druppel psoriasis genoemd omdat het allemaal kleine druppels lijken. Deze plekjes zijn vaak rond of ovaal en over heel het lichaam verspreid maar meestal begint het op de romp en gaat het steeds verder naar de armen, benen en andere lichaamsdelen.

 • Rode plekjes, wat lijken op druppels verschijnen in een veelvoud op de huid.
 • Ontstaan op de romp, en breidt later uit naar andere lichaamsdelen.
 • In het begin jeukt het veel en later kunnen er witgrijze schilfers op de plekken vormen.
 • Nagels kunnen ook aangetast worden, zoals bij veel psoriasis soorten (Nagel Psoriasis).

Psoriasis Inversa

Psoriasis Inversa heeft een ander uiterlijk dan de andere vormen want de plekken hebben minder schilfers en bevindt het zich vaak op lichaamsplooien. De begrenzing is erg scherp en er ontstaan dieprode plekken met soms kloven wat erg pijnlijk kan zijn. Psoriasis Inversa zit vaak op deze plekken: oren, onder de borsten, oksels, knie, bilspleet, geslachtsdeel, navel, buikplooi of lies.

De symptomen zijn:

Psoriasis huidaandoening
Psoriasis is erfelijk, maar niet besmettelijk!
 • Dieprode plekken met scherpe begrenzing
 • Kloven op sommige plekken, vaak op plekken die wrijving hebben.
 • Jeuk of branderige pijn.
 • Niet veel schilfers of dikke plakkaten zoals sommige andere vormen.

Psoriasis Pustulosa

Psoriasis Pustulosa bestaat uit 2 verschillende varianten namelijk de Ziekte van Andrews-Barber en Ziekte van Von Zumbusch. Bij de eerst genoemde zijn de symptomen voornamelijk op de handpalmen of voetzolen. En bij de andere variant komt het voor over heel het lichaam en vaak in de huidplooien en schaamstreek. De symptomen bestaan uit pusblaasjes die een verschillende grootte hebben omdat deze kunnen samenvloeien. Deze pusblaasjes drogen in na 8 tot 10 dagen en op die plaatsen kan er schilfering ontstaan.

Ziekte van Andrews-Barber symptomen:

 • Handpalmen of voetzolen.
 • Pusblaasjes van 1 tot 10mm


Ziekte van Von Zumbusch symptomen:

 • Voornamelijk huidplooien en schaamstreek
 • Bijna heel het lichaam kan symptomen krijgen.
 • Pusblaasjes van 1 tot 10mm
 • Veel pijn en kans op koorts.

Psoriasis Unguium

Psoriasis Unguium is vaak wat bekender onder de naam psoriasis nagels. Symptomen in de nagels komen erg vaak voor met mensen die last hebben van een ander soort psoriasis. Maar het komt ook voor dat iemand alleen psoriasis op de nagels heeft en geen symptomen van andere vormen. Wanneer de nagel al een beetje los is, zullen de nagels goed schoon gehouden moeten worden en beschermen tijdens verschillende handelingen, anders kunnen er bacteriën onder de nagel gaan vestigen. Wat weer kan zorgen voor verschillende infecties en ontsteking waardoor de nagel helemaal los kan gaan.

Dit zijn de symptomen:

Psoriasis Unguium
Nagel psoriasis
 • Verdikking van de nagels, kan ontstaan door een schimmelinfectie.
 • Geelbruine verkleuring.
 • Gevoelig en drukkend gevoel geven.
 • Kleine putjes, groeven of lijnen in de nagel.
 • Nagel brokkelt af of de top kan loslaten.
 • Bloedingen onder de nagel.

Psoriasis Vulgaris

Psoriasis Vulgaris is de meest voorkomende vorm en kan bijna op elk lichaamsdeel ontstaan. De symptomen kunnen verschillen bij iedereen maar deze vorm is kenmerkend met de rode plekken met dikke plakkaten huidschilfers. De lichaamsdelen waar deze huidziekte het meest voorkomt is op de elleboog, knie, rug of achter de oren. Het komt ook voor op het hoofd maar dan heeft het ook wel de naam Psoriasis Capitis. Vaak zijn ook de nagels aangetast en dit is dan de vorm die hierboven beschreven worden.

Dit zijn de symptomen:

Psoriasis Vulgaris symptomen
Psoriasis Vulgaris symptomen
 • Rode plekken variërend van grootte 1 tot 10cm.
 • De plekken zijn bedekt met (dikke) witgrijze schilfers.
 • Jeuk, vooral in beginstadium.

Is Psoriasis besmettelijk?

Nee, geen enkele vorm van psoriasis is besmettelijk. Het is een chronische ziekte en zit in ons DNA en het wordt dus niet veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De oorzaak is omdat ons afweersysteem de goede huidcellen aanvalt en ook niet automatisch stopt. Dit zorgt ervoor dat er een ontsteking onder de huid plaats vind. En omdat dit in ons immuunsysteem plaatsvind is het niet mogelijk dat iemand anders besmet kan raken via huidschilfers of aanrakingen van iemand die last heeft van deze huidziekte.

Is Psoriasis erfelijk?

Ja, psoriasis is wel erfelijk. Als één of allebei de ouders psoriasis hebben, dan is de kans een stuk groter dat het kind vroeg of laat het ook krijgt. Als één van de ouder het heeft dan is de kans 10 tot 20 procent en als allebei de ouders psoriasis hebben dan is de kans 50 tot 60 procent.
Om deze ziekte te krijgen speelt er naast erfelijke aanleg nog andere factoren zoals verschillende omgevingsfactoren die de huidziekte kunnen starten. Deze factoren zijn onder andere psychische stress, verwondingen en beschadigingen aan de houd, drukkende wrijvende plekken op de huid, infecties, roken en alcohol. Dit is voor iedereen verschillend hoe het lichaam op bepaalde middelen of omstandigheden werkt.