Zinkzalf

Ben je op zoek naar zinkzalf psoriasis? Of heb je een andere huidaandoening en wil je meer informatie weten? Zinkzalf bevat de werkzame stof zinkoxide. Er zijn verschillende vormen waarmee je zinkoxide kunt gebruiken. Je kan het gebruiken door middel van een zalf, lotion, crème, zinkolie of smeersel. Welke vorm je gebruikt, kan afhangen waarvoor je zinkoxide wilt gebruiken. Op deze pagina lees je meer informatie om zo je keuze beter te kunnen maken.

Wat is zinkoxide?

Zink is een mineraal en wanneer je deze doet verbranden ontstaat er een wit tot gele kleur poeder. Dit is zinkoxide en vanwege de goede effecten op onze huid wordt het veel gebruikt in verzorgingsproducten. Onze huid kan het goed verdragen en je kunt het toepassen in veel verschillende doeleinden zoals bij psoriasis of eczeem.

Zinkoxide en zinkzalf werking

Zinkoxide heeft een positieve werking op onze huid. Zo heeft het namelijk een herstellend, verkoelend, dekkend of jeukstillend effect. Ook is het product beschermend of indrogend maar hangt dit af van welke basis je gebruikt. Zo heeft de zinkzalf een beschermend effect vanwege het laagje over de huid. En heeft de zinkolie of smeersel meer een indrogend effect. Ook wordt het veel gebruikt bij de baby bij bijvoorbeeld luieruitslag en rode billen.

Sudocrem zinkzalf pot
Sudocrem zinkzalf

Zinkolie of zinkzalf?

Het verschil tussen zinkzalf of zinkolie is dat de olie veel meer zinkoxide bevat in tegenstelling tot de gemiddelde zinkzalf. Een doorsnee zinkolie bevat wel 60% zinkoxide terwijl de zinkzalf van Zwitsal, Daro of Dr. Swaab maar 10% zinkoxide bevat.

Zinkolie

Zinkolie heeft dus meer de stof zinkoxide maar voor het aanbrengen en eraf halen is wel een stuk lastiger. Vanwege de hoge gehalte zorgt het ervoor dat het niet mengt met de olie. Daarom moet je voor het aanbrengen telkens roeren en mengen. Wil je de olie er weer afhalen, dan kan het ook lastig gaan. Een olie zoals ‘huid en massage olie’ werkt het beste om de zinkolie weer van de huid te krijgen.

Zinkzalf

Zalf is een smeerbaarder dan een olie of lotion. Met de zalf smeer je een soort beschermlaagje over de huid heen, wat herstel bevorderd. Het werkt gelijk ook verkoelend dan en stilt de jeuk. De meest verkochte zinkzalf is van het merk Sudocrem en wordt veel gebruikt bij allerlei verschillende huidaandoeningen. Wil je weten waarvoor het allemaal gebruikt kan worden? Kijk dan onderaan deze pagina.

Zinkoxide en psoriasis

Op deze pagina kun je veel algemene informatie vinden over zinkzalf, zinkolie of andere producten. Maar in dit stuk gaan we dieper in wanneer je het wilt gebruiken als je psoriasis hebt. Maar veel algemene informatie kun je ook toepassen over het gebruik van zinkzalf bij psoriasis of eczeem.

Gebruik

Het gebruik van zinkzalf of zinkolie kan verschillend zijn, maak daarom altijd de juiste keus. Wil je makkelijk smeren, gebruik dan een zinkzalf. Wil je meer werkzame stof wat hopelijk kan leiden tot beter herstel, gebruik dan een zinkolie.

Zinkzalf psoriasis

Wanneer je de zalf gebruikt, smeer minimaal twee of drie keer per dag de plekken met psoriasis in. Bij regelmatig gebruik zie je al effect na paar dagen maar het kan ook tot paar weken duren.  Zoals iedereen weet die psoriasis heeft, is het per persoon verschillend hoe de werking en resultaat is.

Zinkolie psoriasis

Voor sommige plekken met psoriasis is zinkolie een betere keus. Dit bevat meer zinkoxide en heeft ook als effect dat het indrogend en verkoelend werkt. Mocht je huid vochtig zijn door bijvoorbeeld psoriasis inversa, dan zorgt de zinkolie ervoor dat de vochtige huid indroogt en sneller geneest. Breng minimaal twee keer per dag zinkolie aan op de plekken. Je kan het zo vaak aanbrengen als je wilt. Voor gebruik is het wel belangrijk dat je eerst goed doet roeren en mengen. En dit regelmatig blijft doen mocht je een langere tijd smeren.

Vaak zit er bij de zinkzalf alleen als basis vaseline toegevoegd. Maar het is ook mogelijk om via de arts of apotheek een koolteeroplossing met 10% zinkoxide te verkrijgen. Koolteer heeft een remmende werking bij ontstekingen, en verminderd de jeuk en bevordert de normale groei van de huid. Informeer daarom eerst ook bij jouw apotheek.

Daro zinkzalf
Daro zinkzalf

Waar kun je zinkzalf kopen?

Zinkzalf kun je bijna overal wel kopen. Zo heeft de Kruidvat, Etos, AH of Jumbo wel een zinkzalf in het assortiment. Ook is het verkrijgbaar in de apotheek. Maar wil je meer keuze in vormen zoals zinkolie of meer keuze in merken, dan kun je er voor kiezen om bij de grotere online drogisterijen te shoppen zoals: www.drogisterij.net of eventueel bij bol.com.

Welke soorten of merken zinkzalf zijn er?

Het meest bekende en meest verkochte merk is de Sudocrem zinkzalf. Daarnaast heb je ook nog bekende merken zoals Bepanthen, Dr. Swaab, Zwitsal of Daro. Mocht je willen weten waar je deze kan kopen, kijk dan in de alinea hierboven. Zinkolie, zalf of zink lotion zijn verkrijgbaar bij de betere drogisterijen.

Tips:

-Een tube is hygiënischer, de meeste zinkzalven zitten in een tube. Maar de meest bekende zinkzalf van Sudocrem zit wel in een pot en andere vormen kunnen ook in een pot zitten maar dat maakt het minder hygiënisch.

-Zalf smeert beter en heeft een beschermend laagje over de huid. In de meeste gevallen is dit de beste keuze.

-Hoger gehalte zinkoxide smeert lastiger. Hoe meer zinkoxide een product bevat, hoe lastiger het is om te smeren. Een zinkolie van 60% is daarom een stuk lastiger te smeren dan een zinkzalf van 10%. En het duurt langer voordat het is ingetrokken in de huid.

-Kies de juiste kwaliteit. Kies een zinkproduct zonder parfum of conserveringsmiddelen. Kijk daarom eerst altijd naar de ingrediënten en ga niet voor de goedkope variant. Want goedkoop wilt niet altijd zeggen dat het goede kwaliteit is. Maar in sommige gevallen is dit wel zo. Bekijk daarom eerst wat je koopt en wat er in zit.

Bijwerkingen

Zinkoxide voor gebruik op de huid geeft vrijwel geen bijwerkingen. Mocht het toch een kleine bijwerking geven dan ligt het aan de basis waarmee je de zinkoxide aanbrengt. Maar dan alsnog zijn de bijwerkingen klein en bij zinkzalf en zinkolie vrijwel nihil. Mocht je zinkoxide smeersel of lotion gebruiken met een alcoholbasis dan kunnen er wel kleine bijwerkingen ontstaan zoals prikkeling van de huid of slechtere wondgenezing. Lees daarom eerst in voordat je het product gebruikt. En neem contact op met je apotheker of arts mocht je hier teveel last van ondervinden.

Veelgestelde vragen:

Wat doet zinkzalf voor je huid?

Zinkzalf bevat zinkoxide. Deze stof heeft een positieve werking op onze huid. Het kan de huid herstellen, verkoelen, bedekken, beschermen en stilt de jeuk. Wanneer je zinkolie gebruikt, dan heeft het ook een indrogend effect. Zo heeft zinkoxide veel goede eigenschappen en kun je hier meer over lezen.

Verschil zinkolie of zinkzalf?

Het grootste verschil tussen zinkolie of zinkzalf is dat olie veel meer de werkzame stof zinkoxide bevat. Olie heeft tot wel 60% zinkoxide en zinkzalf meestal 10%. Olie heeft wel als nadeel dat het een stuk lastiger smeert dan zinkzalf omdat het een hoog gehalte zinkoxide bevat. Dit smeert lastiger. Allebei de vormen kun je toepassen bij verschillende huidaandoeningen zoals je hier kan lezen.

Kun je zinkzalf gebruiken tijdens zwangerschap?

Zinkoxide is volledig veilig te gebruiken op de huid wanneer je zwanger bent. Ook bij het geven van borstvoeding heeft dit geen gevolgen.

Is zinkzalf giftig?

Zinkzalf heeft als ingrediënt zinkoxide en is een natuurlijk product en niet giftig. Om zalf te maken heb je een basis nodig en wordt vaak vaseline gebruikt wat ook veilig is voor gebruik op de huid. Mocht je zinkzalf gebruiken voor baby dan kun je altijd nog kijken wat er nog extra is toegevoegd aan de zinkzalf. Een baby is namelijk een stuk gevoeliger dan een volwassene. Probeer daarom altijd te kiezen voor een 100% natuurlijke zinkzalf.

Zinkzalf op open wond doen?

Het is niet raadzaam op zinkzalf op een open wond te smeren. Op open wonden is het beter om helemaal niets te smeren of plakken. Een open wond kan beter eerst luchten en dit heelt het. Wanneer je er een zalf opstrijkt dan smeer je de wond dicht. Of het moet een zalf zijn speciaal voor open wonden.

Verschil zinkzalf of Sudocreme?

Sudocreme wordt vaak gebruikt voor luieruitslag bij baby’s. Sudocrem heeft als ingrediënten zinkoxide maar daarnaast ook lanoline en andere ingrediënten. Niet alle zinkzalven hebben dat, dus lees daarom altijd eerst de ingrediënten en samenstellingen van de zinkzalf die je wilt kopen. De meeste zinkzalf wordt geleverd in een tube, en Sudocrem zit in een pot en maakt het wel minder hygiënisch.

Waarvoor kun je zinkoxide nog meer gebruiken?

Er zijn genoeg gevallen waar je een zinkoxide kunt toepassen door middel van zinkoxide in een zalf, olie of andere vorm.

 • Aambeien
 • Acne
 • Blaren
 • Droge huid
 • Eczeem
 • Gordelroos
 • Herpes
 • Huidirritatie
 • Insectenbeten
 • Kalknagels
 • Kapotte mondhoeken
 • Kloofjes
 • Koortslip
 • Krentenbaard
 • Littekens
 • Luieruitslag
 • Puistjes
 • Psoriasis
 • Rimpels
 • Schimmel
 • Schuurplekken
 • Smetplekken bij baby
 • Waterpokken
 • Wondjes
 • Wratten
 • Zweetvoeten