Visolie

Visolie of omega vetzuren zijn gezond, dat weet iedereen. Maar kan het ook helpen tegen psoriasis of andere (huid)aandoeningen? Hieronder lees je meer informatie en ervaringen over visolie.

Wat is visolie?

Visolie is een geraffineerde olie die wordt gewonnen uit de lever van vissen. Deze olie bevat veel goede en gezonde vetzuren waaronder de omega 3. Dit is een meervoudig onverzadigde vetzuur die ons lichaam niet zelf kan aanmaken maar deze wel kan toedienen via voeding of supplement. Deze vetzuur heeft een positief effect hebben op ons lichaam en kan voor een verbetering zorgen voor onze gezondheid. Daarom adviseert men om regelmatig vette vis te eten vanwege de omega vetzuren.

visolie
Visolie supplement

Omega 3

In de visolie zitten dus omega 3 vetzuren. Deze kun je opsplitsen in de vetzuren met afkorting EPA en DHA. Deze hebben allebei een verschillende maar goede werking op ons lichaam. Zo kan de EPA (Eicosapentaeenzuur) goed zijn voor ons bloed en hart. Wanneer je dit dagelijks een kleine hoeveelheid binnen krijgt helpt dit voor een normale bloeddruk en de gezondheid van ons hart. De DHA (Docosahexaeenzuur) is goed voor de hersenen en gezichtsvermogen.

Voor huidaandoeningen is het belangrijk dat je de omega 3 vetzuur EPA binnen krijgt. Dit is de vetzuur die een goede werking heeft op de huid. Kijk altijd vooraf wat de ingrediënten en samenstellingen zijn voordat je iets met visolie wilt beginnen, de dosering kan ook veel verschillen.

Meer voedingsstoffen

Naast de omega vetzuren kunnen sommige visolie ook andere voedingsstoffen bevatten zoals vitamine A. Mocht je visolie willen innemen via een capsule of pillen dan kunnen er ook andere vitamines zijn toegevoegd. Sommige merken doen in hun supplementen verschillende vitamines zoals vitamine D of vitamine E. Hierdoor krijg je nog meer goede voedingsstoffen binnen wat een goede werking kan hebben op je lichaam.

Gezond

Uit onderzoeken is wel gebleken dat je visolie nodig hebt in je dieet. Door de omega 3 vetzuren draagt dit bij aan een goede gezondheid. Probeer daarom je dieet aan te passen zodat je omega 3 binnen krijgt. Mocht je vis niet lekker vinden of niet willen eten dan kun je het ook via andere voedingsmiddelen. Omega 3 is ook erg gezond tijdens de zwangerschap, dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. supplementen

Visolie omega 3
Omega 3 is gezond. Eet daarom meer vis of gebruik supplementen.

Voedingsmiddelen met omega 3

 • Vis, schaal- en schelpdieren.
 • Noten
 • Plantaardige oliën
 • Verschillende groentes
 • Eieren en vlees. Sommige soorten, afhankelijk van de voeding.
 • Voeding of voedingssupplementen met toegevoegde omega 3

Voordelen van visolie?

Waar is visolie goed voor? Het heeft veel voordelen en een goede werking op ons lichaam. Hieronder vind je een lijst met verschillende voordelen maar er zijn er nog meer te vermelden waar het mogelijk voor helpt. Zoals depressie, dementie of gedragsstoornissen.

 • Bloed –  De omega 3 vetzuur EPA zorgt voor een normale bloeddruk.. En de DHA zorgt voor een gezonde vetgehalte in ons bloed.
 • Hart – Minder kans op hartziekten.
 • Huid – Bewezen is dat de EPA een positieve werking heeft op onze huid. Onder andere vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Haar –  Minder kans op haarverlies. En de haargroei neemt toe en de haren kunnen wat dikker worden.
 • Immuunsysteem – Het wordt namelijk versterkt en draagt zo bij aan een algehele gezondheid.
 • Afvallen – Doordat het de vetverbranding verhoogt, helpt het ook met afvallen.
 • Zwangerschap – Het is goed voor de ontwikkeling van het kind. Ook tijdens de borstvoeding.
 • Hersenen – Voor het gezichtsveld en hersenen is de omega 3 ook erg belangrijk.

Visolie en psoriasis

In de zoektocht naar een natuurlijke aanpak om de psoriasis te verminderen, lees en hoor je ook vaak goede ervaringen over visolie. Er zijn meerdere studies naar gedaan over de voordelen van visolie tegen psoriasis en het merendeel was positief maar het antwoord was niet eenduidig. Daarom is er nog steeds niet vastgesteld of het daadwerkelijk goed helpt.

Wat wel vast staat is dat visolie een ontstekingsremmende werking heeft. Psoriasis is een immuunziekte waarbij er ontstekingen in de huid plaats vinden en dit zou dus goed kunnen helpen. Wanneer je voldoende Omega 3 vetzuur EPA binnen krijgt kan er een verbetering ontstaan bij de psoriasis vulgaris of andere vorm. Bovendien heeft Omega 3 een goed effect op de rest van ons lichaam dus een variërend dieet is altijd gewenst, zeker voor een psoriasis patiënt die toch op bepaalde voeding moet letten.

Visolie capsules of vloeibaar?

Je kan visolie in capsule vorm of puur en vloeibaar kopen. Hou je altijd wel aan de dosering.

Visolie capsules

De meest gebruikelijke vorm is via capsules met soms een andere benaming namelijk visolie pillen of visolie tabletten. Dit zijn capsules die je in 1x moet door slikken en zo het voordeel heeft dat je geen smaak proeft van de visolie zelf. En je hoeft het niet te doseren en staat er alleen hoeveel je capsules of pillen je moet innemen. In de capsules kunnen ook extra vitaminen zijn toegevoegd wat je lichaam ook nodig kan hebben, zoals visolie met vitamine D.

Visolie Lucovitaal
Capsules

Visolie vloeibaar

Heb je moeite met een capsule slikken dan zou je ook een vloeibare visolie kunnen kopen. Dit kan je puur drinken of verwerken in je voedsel. Het heeft wel een erg sterke geur en smaak maar er is tegenwoordig pure vloeibare visolie waar natuurlijke aroma is toegevoegd. Zo krijg je altijd voldoende omega 3 binnen.

Waar kun je het kopen?

Het is een veelgebruikte supplement op onze voeding dus verkrijgbaar op veel plaatsen. Je kan het in de plaatselijke drogist of supermarkt kopen of bij de Kruidvat, Etos, Action of Hema. Wil je meer keus hebben dan kun je het online bestellen bij bijvoorbeeld Drogisterij.net of eventueel bol.com.

Beste visolie

Wat nu precies de beste visolie is, is moeilijk te zeggen. Je hebt verschillende bekende merken zoals Lucovitaal, Holland & Barrett, Arctic Blue of visolie Eqology. Voordat je een visolie aanschaft, kijk dan wel eerst naar de verhoudingen van de EPA en DHA. Wanneer je dit koopt voor psoriasis of een andere huidaandoening dan kun je het beste een visolie kopen met veel EPA omdat dit de goede werking geeft op de huid.

Mijn ervaring

Misschien vind je deze informatie overbodig of herken je jezelf in dit verhaal. Bij producten die ik zelf ook geprobeerd hebt staat soms mijn eigen ervaring.

Zelf heb ik ook last van psoriasis en in mijn zoektocht naar natuurlijke middelen ben ik ook in aanraking gekomen met visolie en omega 3. Omdat ik veel goede ervaringen op forums las, heb ik ook capsules gekocht. Deze heb ik ook enkele maanden netjes de dosering gebruikt maar er was weinig tot geen effect op mijn lichaam. Nu had ik zelf op dat moment alleen last van psoriasis op de hoofdhuid en een psoriasis inversa op bepaalde plekken. Dit had geen verbetering zichtbaar dus was ik overgestapt op pure vloeibare visolie.

Dit is al meer dan 10 jaar geleden en toen was er nog minder aanbod in vloeibare visolie. Tegenwoordig heb je er met smaakjes en toevoegingen zodat het wat beter smaakt. Maar de echte pure visolie heeft een enorme geur en smaak wat je enkele uren later nog steeds proeft. De inhoud van de koelkast had ook de geur van de visolie en daarom had ik er ook enkele Tupperware dozen rond gedaan. Dan is het drinken ook erg onsmakelijk maar dit kan je verhelpen door je neus dicht te knijpen en gelijk na het drinken een paar dropjes te nemen. Maar met de smaakaroma en toevoegingen zal dit waarschijnlijk een stuk minder zijn. Misschien gaat dit wel ten koste van de werking.

Maar de werking van de vloeibare visolie was minimaal, de huid werd wel iets beter maar ik was op zoek naar een product met meer resultaat. Bovendien was de geur en smaak die je elke morgen moest innemen niet lekker en ben ik verder gaan zoeken naar middelen. Misschien werkt het wel voor jou? Want voor iedereen schijnt wat anders te werken en hier hoor je toch goede ervaringen over en zie je positieve reviews bij de producten staan.

Veelgestelde vragen:

Visolie en psoriasis?

Er zijn veel goede ervaringen te vinden over de werking van visolie tegen psoriasis. Het heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en kan zo een positief effect hebben op de plekken.

Visolie goed voor huid?

Veel huidaandoeningen zoals acne, eczeem of psoriasis kunnen flink verbeteren. Je zal ook minder last kunnen krijgen van een droge huid. Dit komt omdat de Omega 3 vetzuur ontstekingen remt en hierdoor kun je een mooiere en gezondere huid krijgen.

Kan visolie tijdens zwangerschap?

Ja dat is mogelijk. Het is met de juiste dosering goed voor de ontwikkeling van het kind. Ook tijdens de borstvoeding kun je extra omega 3 innemen zodat de baby voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt.