Dode zeezout

Iedereen heeft wel eens gehoord over de heilzame werking van Dode zeezout. Maar voor wat werkt het precies? En in welke vormen kun je het krijgen? We gaan er hier verder op in en hopelijk heeft dode zeezout ook een goede werking op jouw lichaam.

Wat is dode zeezout?

Afkomst

De dode zee ligt tussen Israël en Jordanië en is met 420 meter onder zeespiegel het laagst gelegen plek ter wereld. Het heeft deze naam gekregen omdat er door het zoutgehalte geen vissen, planten of ander leven mogelijk is. Het water heeft een zoutgehalte van maar liefst 33% en dit zorgt ervoor dat je moeiteloos kan blijven drijven op het water. Het dode zeezout bevat veel mineralen en dit zorgt voor een heilzame werking op de huid. Het modder van de zee heeft ook een goede werking op de huid en tijdens kuuroorden strijken veel mensen deze modder op de huid.

Dode zee oever
Dode zee oever met zout

Ingrediënten

Het zout bevat meer dan 40 mineralen wat een positief effect heeft op onze gezondheid. Enkele veel voorkomende mineralen die goed zijn voor de huid: Magnesium, Kalium, Natrium, Calcium, Jodium en sulfaat en nog veel meer. Deze unieke samenstelling zorgt voor veel positieve werkingen op onze algehele gezondheid.
Magnesiumchloride is met ongeveer 30-35% de meest voorkomende mineraal en dit kan belangrijk zijn voor het lichaam. Zo kan het helpen om de spieren en zenuwen te ontspannen of herstellen. Magnesium zorgt ook voor bevordering van de gezondheid van hart en bloedvaten. Vermindert het moeheid en verhoogt het de weerstand tegen spanning en stress.

Werking

Wanneer je een product met dode zeezout gebruikt kan het een positieve werking hebben op de huid. Veel mensen met een huidaandoening maken daarom gebruik van deze producten om zo hun symptomen te verminderen. Het ligt er aan in welke vorm je het gebruikt maar in het algemeen zorgt het zout voor betere hydratatie van de huid, maakt huid soepeler en zacht en vermindert roodheid.

Voordelen:

Dode zeezout kan vanwege de goede werking veel voordelen hebben bij mensen met huidaandoeningen. Ook gebruikt men het om de huid te zuiveren zodat het zachter word. Hier volgt een opsomming van verschillende voordelen.

 • Verbetering hydratatie.
 • Maakt huid zachter en soepeler.
 • Reinigt de huid.
 • Vermindert roodheid.
 • Vermindert schilfering.
 • Verbetering van droge huid door het vocht vast houden.
 • Verbetering van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
 • Ontspant spieren en gewrichten.
 • Vermindert vermoeidheid en moeheid.
 • Stimuleert stofwisseling voor betere verwerking afvalstoffen.
 • Verbetering algehele gezondheid.
Pure dode zeezout
Dode zeezout

Dode zeezout en eczeem

Door de ingrediënten van het zout zorgt het voor vermindering van symptomen van eczeem. Wanneer je last hebt van eczeem neem een paar keer per week een bad met dode zeezout en je zal de effecten goed zien. De mineralen worden goed in de huid opgenomen en de roodheid en schilfering zal verminderen. Veel mensen met eczeem hebben goede ervaringen met dode zeezout producten.

Dode zeezout en psoriasis

Mensen met psoriasis hebben vaak ook goede ervaringen met dode zeezout omdat dit ook een groot verschil maken. Wanneer je psoriasis hebt ontstaan er plakkaten op de huid (plaque psoriasis) en is de huid rood en schilferig. Als je een bad neemt dan wordt de huid zacht en is het makkelijker om de soms dikke plakken te verwijderen. Het helpt ook tegen roodheid en jeuk en vermindert symptomen bij langer gebruik. In ‘mijn ervaring’ ga ik hier dieper op in omdat ik zelf ook een psoriasis patiënt ben.

Welke producten met dode zeezout?

Je kan dode zeezout in verschillende vormen krijgen. Van puur zout wat je in een bad kan doen tot een crème of shampoo. De reden waarom je het wilt gebruiken kan natuurlijk verschillend zijn dus zoek de vorm die het beste erbij past.

Dode zeezout

Het pure zout is veel verkrijgbaar van verschillende merken. Je kan het gebruiken in een bad voor je gehele lichaam maar steeds meer mensen gebruiken het ook in een voetbad. Dit heeft naast een rode, jeukende of schilferende huid ook een positief effect op koude voeten en blaas- en nierklachten. Mocht je problemen hebben met je hoofdhuid is het ook mogelijk om het op te lossen in water en dan deppen met een doek op je hoofdhuid.

Dode zeezout
Zelf ben ik ook (groot)gebruiker van dode zeezout.

Shampoo

Wanneer je last hebt van een gevoelige hoofdhuid, roos of haaruitval kan een shampoo met magnesium helpen. De shampoo kalmeert de hoofdhuid en zorgt voor een verbetering voor je huid en haar. Zo heb je bij regelmatig je haar wassen minder last van roodheid en schilfers. Nadat je de shampoo hebt aangebracht moet je het een paar minuten laten intrekken in de hoofdhuid.
Deze shampoos bevatten vaak geen parfum maar wel veel mineralen en dat maakt het ook geschikt voor mensen met psoriasis op de hoofdhuid (psoriasis capitis).

Crème

Je kan dode zeezout ook aanbrengen als een crème. Wanneer je een huidaandoening hebt zoals eczeem of psoriasis gebruik je vaak een crème of zalf. Deze zou je kunnen vervangen door een dode zeezout crème zodat de werking van de mineralen nog beter op de plekken aangebracht word. Het is per gebruiker wel verschillend wat de resultaten zijn maar het is een natuurlijk product met vaak nog goede ingrediënten toegevoegd die een goede werking zouden kunnen hebben op de huid. Het voordeel van een crème is wel dat je heel gericht te werk kan gaan en de plekken met symptomen goed kan behandelen.

Zeep

Er is ook dode zeezout zeep verkrijgbaar wat geschikt is voor dagelijks wassen van je gezicht, handen of gehele lichaam. Deze zeep bevat ook waardevolle mineralen en kan zorgen voor de reiniging van de huid. Het is ideaal wanneer je vaak droge handen of huid hebt omdat de mineralen in het zout ervoor zorgen dat je huid minder snel uitdroogt.

Spray

Voordat je een lotion of crème aanbrengt op de huid kan je de plaatsen eerst behandelen met een dode zeezout spray. Deze spray is sterk geconcentreerd en kan er voor zorgen dat de rode plekken of andere huidaandoening kunnen verminderen. Je kunt de spray ook gebruiken na het douchen en het niet afspoelen maar goed je huid in laten trekken. Je kunt het ook aanbrengen op de hoofdhuid als een soort shampoo en dit laten intrekken. Verschillende reviews geven hier goede ervaring over!

Dode zee met zout
Dode zee met zout aan de oevers.

Hoe gebruiken?

Hoeveel zout moet je toevoegen in bad of voetenbad? En wat is het beste om te scrubben?

Voetenbad

In een voetenbad voeg je ongeveer 100 gram dode zeezout toe. De temperatuur rond de 38 graden en dan 20 tot 30 minuten je voeten onder water houden. Het is beter om het niet gelijk af te drogen maar deze mineralen in de huid laten trekken. Dit kan je doen door een badlaken rond je voeten te wikkelen. Dit kan je een paar keer per week doen en dit zorgt voor een goede gezondheid van je voeten. Je kunt het ook gebruiken voor zweetvoeten of wanneer je voetschimmel hebt vanwege de bacteriëndodende werking.

Dode zeezout in bad

Voor een optimale werking op de huid kan je in een bad gaan waar je 8 eetlepels dode zeezout hebt opgelost. Dit heeft een ontspannende werking op de spieren en gewrichten en is dankzij de mineralen erg goed voor de huid. Vooral mensen met psoriasis of eczeem over hun hele lichaam kunnen hier goede ervaringen mee krijgen omdat het water je hele lichaam bedekt. De huid wordt dan zachter en zo kun je het ook scrubben om zo de dode huidcellen en schilfers te verwijderen.

Gezicht

Voor je gezicht is het mogelijk om een crème te gebruiken, bijvoorbeeld van Holland & Barrett hebben ze hier een dag & nachtcrème van. Dit werkt goed tegen acne, puisten of andere huidaandoeningen. Als je geen bad hebt en je wilt je gezicht behandelen met puur zout, los dan een theelepel Dode zee zout op in een kopje met warm water. Breng het dan aan op de huid met een wattenschijfje en vervolgens laten in werken. Wanneer je dit meerdere keren per dag doet zal je het resultaat snel zien.

Waar dode zeezout kopen?

Als je pure dode zeezout wilt kopen zijn er verschillende verpakkingen en gewichten verkrijgbaar. Zo kun je al 1 kilo of minder aanschaffen en voor de grotere gebruikers onder ons is er ook 5kg of soms 25kg. Let altijd wel op dat het 100% puur zout is want bij de onbekendere merken worden er soms verwerkt zout gebruikt. In dit zout zitten geen mineralen meer omdat deze eruit zijn gehaald en dan heb je eigenlijk een restproduct. Dit kan je zien aan de fijne korrels, maar dat hoeft niet bij alle fijne zoutkorrels te zijn. Lees daarom altijd de ingrediënten en kijk uit hoeveel procenten het bestaat. Magnesium is 1 van de belangrijkere mineralen en die moet er zeker minimaal 25% in zitten. Dit geldt natuurlijk niet voor crèmes, shampoos en sprays.

Merken

Er zijn veel bekende merken zoals Zarqa en Holland & Barrett waar je het dode zeezout kan kopen. Dit zijn betrouwbare merken die 100% pure dode zeezout gebruiken. Deze zijn op internet bij bijna elke drogisterij wel in het assortiment. Ook kun je producten zoals crèmes waarin het zout is verwerkt kopen bij de Kruidvat, Etos, Action of Trekpleister. Niet alle producten werken bij iedereen, het ligt er ook aan in welke mate je het aanbrengt en wat de ingrediënten zijn.

Mijn ervaring met dode zeezout.

Zoals je misschien al meer hebt gelezen op de site heb ik enkele vormen van psoriasis. In mijn zoektocht naar natuurlijke middelen kom je zeker ook dode zeezout tegen en dat heb ik uiteraard geprobeerd. Ik gebruik het nu al jarenlang en het zorgt ervoor dat mijn huid kalmeert. De psoriasis gaat niet weg maar de dikke plakken komen niet snel terug omdat ik elke week 2x of 3x in bad ga. Wanneer je in bad ligt en je laat het water een poosje de huid intrekken dan worden de schilfers zacht en kan je deze zo van je lichaam afwrijven. Probeer niet teveel te krabben omdat je anders dan de huid beschadigd. Maar wanneer de plakken weg zijn, is de huid eronder wel erg rood maar dit hoort erbij en is de volgende dag al een stuk beter.

Op mijn hoofdhuid heb ik ook erg veel psoriasis zitten. Maar ik doe altijd in bad mijn hoofd ook onder water zodat dit ook los weekt, mijn gezicht blijft natuurlijk wel boven. In het begin kan het misschien een beetje pijnlijk zijn voor je nek om zo 30 minuten een rare houding te hebben. Maar het resultaat is het zeker waard want je kan zo de plakken uit je haar kammen.

Kortom, voor mij is dode zeezout erg belangrijk in mijn leven. Wanneer ik dit niet tot beschikking hebt bijvoorbeeld tijdens een vakantie, is mijn huid een stuk onrustiger en breekt het psoriasis weer uit. Maar ik hoop dat het ook voor jou werkt!

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak dode zeezout gebruiken?

Dit hangt af in welke vorm je het wilt gebruiken. Wil je het jouw gezicht behandelen met dode zeezout opgelost in een kopje water, dan kun je dit beter meerdere keren per dag aanbrengen voor het beste resultaat. De spray of shampoo kun je elke dag aanbrengen en dit in laten trekken. Crèmes kunnen verschillen maar vaak is het tussen de 1 of 2x per dag aanbrengen. Wil je het beste resultaat, dan is het wel belangrijk dat je regelmaat gebruikt en genoeg aanbrengt.

Psoriasis en dode zeezout in bad?

Dit kan goed werken voor mensen met psoriasis. Zelf heb ik ook psoriasis en ga 2 of 3x per week in bad met dode zeezout. Hierdoor wordt de huid een stuk zachter en kun je zo de plakken en schilfers van je huid afhalen. Tevens is mijn huid een stuk minder rood en de jeuk vermindert.

Dode zeezout voor hoofdhuid?

Je kan dode zeezout aanbrengen op je hoofdhuid d.m.v. een shampoo of spray. De shampoo kun je gebruiken tijdens je haren wassen maar laat het altijd wel een poosje intrekken. Hetzelfde geldt voor de spray. Maak eerst je haren nat en spray dan op de hoofdhuid en doe het een beetje in masseren. Je kan er ook voor kiezen om een bad te nemen waar je het zout oplost en dan kan je het hoofd ook een beetje onder water doen.