Psoriasis - Chronische huidaandoening

Deze huidaandoening is chronisch en niet besmettelijk. De ziekte komt veel voor, circa 1 op de 50 mensen loopt met dit huidprobleem rond. Psoriasis is een auto-immuunziekte, hierbij valt het lichaam eigen cellen aan. Door de auto-immuunreactie ontstaan er op verschillende plekken op het lichaam huidschilfers en ophopingen van dode huidcellen. Dit zorgt voor jeuk, ongemak en bovendien psychische belasting in de vorm van schaamte.
De ernst van psoriasis verschilt per patiënt, zo hebben sommigen slechts enkele plekjes op het lichaam terwijl anderen met grote plekken op het lichaam rondlopen. Ook de symptomen kunnen verschillen, sommige patiënten hebben enorm last van jeuk en pijn, andere patiënten ervaren er weinig hinder van.


Hieronder een informatie Youtube filmpje over PsoriasisOorzaken van psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte, het afweersysteem van het lichaam produceert antistoffen tegen zijn eigen cellen. Bij psoriasis worden antistoffen tegen de huid aangemaakt. Het gevolg is een ontstekingsreactie van de huid en een verhoogde huidcel productie. Bij psoriasispatiënten worden huidcellen te snel gereproduceerd en vernieuwd.

Normaliter worden oude huidcellen langzaam naar de oppervlakte gebracht en drogen ze tijdens dit proces uit, om vervolgens van de huid af te vallen. Aangezien het vernieuwingsproces van huidcellen te snel gaat bij psoriasis, drogen de huidcellen niet goed en blijven als een plak op de huid liggen. Het resultaat is een witte, verdikte en schilferende psoriasisplak.

Er is tevens een ontstekingsproces in de huid gaande, waardoor bloedvaten zullen verwijden en er ontstekingsremmende stoffen naar de plek worden gebracht, hierdoor ontstaat de kenmerkende rode gloed rondom de psoriasisplekken.


Risicofactoren voor psoriasis

Van onderstaande externe risicofactoren is bekend dat zij psoriasis kunnen triggeren (uitlokken) of doen verergeren:
 • Diverse soorten medicatie
 • Slechte levensstijl
 • Stress
 • Huidtrauma – brandwond, tattoo, krabben

Behandeling van psoriasisplekken

Dit huidprobleem is een chronische aandoening waar vooralsnog geen genezing beschikbaar is. Er zijn echter diverse behandelingen om de psoriasisplekken te verminderen. Sommige mensen kiezen ervoor om te leven met psoriasis zonder deze behandelingen. Er zijn vier type behandelingen beschikbaar voor psoriasis, die niet genezend maar verlichtend werken;


 • Lokale therapieën
  Hierbij moet worden gedacht aan zalfjes, crèmes, lotions, gels, emulsies en shampoos. Deze producten worden direct op de huid aangebracht op de locatie van de psoriasis. Omdat er bij psoriasis vaak sprake is van een ernstig geïrriteerde, ontstoken en droge huid zijn deze middelen vaak vettig.

  Voordelen: Deze middelen worden niet door het lichaam opgenomen en zijn lokaal werkzaam, precies waar het nodig is.
  Nadelen: Niet genezend, niet altijd even effectief.
   
 • Lichttherapie:
  Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat zonlicht (specifiek de UV-straling) een gunstig effect heeft op de psoriasisplekken. Doorgaans worden in de zomermaanden de psoriasisplekken minder ernstig en minder zichtbaar. Om ook de winter van deze UV-straling gebruik te maken, zijn er UV-lampen/-cabines gemaakt

  Voordelen: Effectief en weinig intensief
  Nadelen: Hogere kans op huidkanker. Bij sommige patiënten worden de klachten versterkt.
   
 • Orale medicatie:
  Deze medicijnen moeten oraal worden ingenomen en worden door het lichaam volledig opgenomen. Het betreft tabletten, capsules of drankjes en komen uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Sommige medicijnen zijn agressief en moeten niet levenslang worden ingenomen. Voorbeelden van orale psoriasismedicijnen zijn: Ciclosporine, Methotrexaat, Acitretine.

  Voordelen: Soms erg effectief
  Nadelen: Worden systemisch opgenomen in het lichaam, bijwerkingen.