Wat zijn pigmentvlekken

Deze vlekken zijn feitelijk ophopingen van pigment die zichtbaar worden als kleine donkerbruine vlekjes diffuus over de huid. Meestal gaat het om huid dat veelvuldig in contact komt met de zon, ten gevolge van te veel UV-straling vindt er een overproductie plaats van pigment. Het meest berucht zijn de pigmentvlekken op het gezicht en de armen. De pigmentvlekken zullen toenemen naarmate de leeftijd hoger is, dan is er sprake van ouderdoms (pigment) vlekken.Voorbeeld pigmentvlekken
(Een voorbeeld van pigmentvlekken op het voorhoofd)

Het voorkomen van pigmentvlekken

Een doelmatige oplossing in het voorkomen van (verergering van) pigmentvlekken is het mijden van de zon. Door het voldoende opzoeken van de schaduw en het goed insmeren met zonnebrand met goede zonnefactor, wordt de ontwikkeling van pigmentvlekken tegengegaan. Uiteindelijk zijn pigmentvlekken het direct gevolg van UV-straling van de zon of zonnebank.


Uitslag tijdens de zwangerschap

Bij zwangeren ontstaat er soms een zwangerschapsmasker, hierbij ontwikkelen er donkere plekken in het gezicht en/of nek. De vlekken verschillen in kleur en ontstaan door de hormonale schommelingen die tijdens de zwangerschap voorkomen. Het zwangerschapsmasker is onschuldig en zal vanzelf verdwijnen. Soms ontstaat een zwangerschapsmasker ook buiten de conceptie, dan kan de anticonceptiepil de boosdoener zijn.


De behandeling van pigmentvlekken

De cosmetische en meest toegankelijke behandeling van pigmentvlekken, is het aanbrengen van een camouflerende (gezichts-)crème. De pigmentvlekken zullen niet meer zichtbaar zijn of een stuk minder opvallen. Bij ernstige pigmentvlekken kan er worden gekozen voor het weg laten laseren van pigmentvlekken. Dit is een kostbare behandeling en niet geheel pijnloos. Vanzelfsprekend is de beste behandeling het voorkomen van verergering van de pigmentvlekken door het dagelijks dragen van UV-straling werende make-up en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon.