Ontstoken talgklier - Atheroomcyste

Een ontstoken ofwel verstopte talgklier kan zich ontwikkelen tot een talgkliercyste (atheroomcyste). Deze holte gevuld met vocht is het gevolg van een reactie van het lichaam op een ontstoken (talg)klier. Het zal een beschermend laagje om de talgklier vormen, de cyste. Talgkliercystes kunnen geen kwaad en komen relatief veel voor. Overigens vaker bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat talgkliercystes vooral ontstaan nabij haarzakjes. Een ontstoken/verstopte talgklier lijkt qua symptomen erg op een ontstoken haarzakje.


Een talgkliercyste kan ontstoken raken, er is dan sprake van een ontstoken talgklier. Dit resulteert in pijn, uitslag, roodheid en plaatselijke zwelling. Soms komt er talg en/of pus uit de talgklier.


Behandeling van talgkliercystes en ontstekingen

Talgkliercystes zijn onschuldig en behoeven geen therapeutische behandeling. Tenzij de wens er is om de cyste verwijderen, in dat geval kan een incisie gemaakt worden om de cyste te laten leeglopen. Overigens kan de cyste zich vervolgens in de loop der tijd weer vullen met vocht. Om dit te voorkomen zal de gehele talgkliercyste verwijderd moeten worden. Deze behandeling is wel vereist bij een ontstoken talgkliercyste, omdat de ontsteking geremd moet worden. Een specialist zal een kleine incisie in de huid maken, om de cyste en klier te verwijderen. Hierna zal het wondje gehecht worden. Hechtingen mogen doorgaans 10-12 dagen na de handeling verwijderd worden.