Krentenbaard - jeuk en korsten

Krentenbaard is een zeer besmettelijke, bacteriële huidaandoening die een typisch korstige huiduitslag geeft, die gepaard gaat met hevige jeuk en soms pijn. Deze huidaandoening is gelukkig onschuldig en gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Dit wordt vaak in zalfvorm voorgeschreven.Impetigo, is een ander woord voor krentenbaard, de huiduitslag die zich vaak rondom de neus en mond bevindt. Het kan zijn dat een kind of volwassene drager is van de bacterie achter de huidaandoening, zonder dat er klachten ontstaan. Zodra er zichtbare huiduitslag ontstaat, gepaard gaande met ernstige jeukklachten, kan men ervan uit gaan dat er kans is op besmetting.De huidziekte ontstaat door kleine beschadigingen van de huid waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Er ontstaat vervolgens een pussende korstige omgeving, vaak meerdere plekjes in de vorm van krenten. Overigens soms lastig te onderscheiden van psoriasis waarbij deze klachten zich ook voor doen.

Aangezien het vaak op het gezicht (ter hoogte van een baard meestal) zit, heeft het de typische naam krentenbaard gekregen.Jeuk en verspreiding krentenbaard

Het lastige is dat het veelal gepaard gaat met ernstige jeuk. Door het krabben worden de bacteriën gemakkelijk naar andere plekken op het lichaam verspreid. Pas wanneer er gestart wordt met een antibiotica zalf, eventueel in combinatie met een jeuk verminderende zalf, zullen de klachten afnemen. De huiduitslag zal meestal na enkele dagen na de eerste zalf, zichtbaar afnemen.