Wat is eelt

Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag (de opperhuid), die louter bestaat uit – veelal dode – hoorncellen. Eelt ontstaat significant vaker op plekken waar veel wrijving of drukbeweging plaatsvindt. De verdikking is een reactie van de huid op deze veelvuldige drukbewegingen of wrijvingen en vormt een bescherming van de huid tegen beschadiging van de diepere huidlagen.


De eeltverdikking is onschuldig en behoeft feitelijk geen behandeling tenzij uit cosmetisch oogpunt er toch noodzaak blijkt te zijn of wanneer de eelt een belemmering vormt in het dagelijks leven. In dat geval kan de eelt gemakkelijk verwijderd worden met een eelt peeling apparaat. De opstapeling van de dode hoorncellen worden dan afgeschuurd of geschaafd totdat de normale opperhuid weer zichtbaar is.


Eelt is gebruikelijk zichtbaar op handen en voeten, daar waar er veel wrijving plaatsvindt. Als een schoen niet goed past of ten gevolge van overgewicht kan eelt op de voeten ontstaan. De behandeling van eelt kan thuis met diverse eeltverwijderaars, verkrijgbaar bij de plaatselijke apotheek of drogisterij. Eventueel kan een pedicure de voeten behandelen en overtollig eelt weghalen. Een pedicure is voornamelijk voor diabetespatiënten geïndiceerd, ter voorkoming van de ontwikkeling van de diabetische voet. Mochten er op maat gemaakte schoenen nodig zijn is een podotherapeut geïndiceerd.