Acne - huidprobleem

Acne - ook wel jeugdpuistjes genoemd - ontstaat vaak rond de puberjaren (vanaf 14/15 jarige leeftijd), waarbij onder invloed van hormonale schommelingen/veranderingen, de talgklieren in de huid meer talg gaan produceren. Deze overproductie zorgt voor geïrriteerde, verstopte en geinfecteerde talgklieren waardoor er roodheid en witte/zwarte/rode pukkels ontstaan. Deze pukkels kunnen op heel het lichaam ontstaat en aanwezig blijven. Acne is een onschuldige aandoening maar zorgen voor een grote psychische belasting. Soms wordt er gedacht aan acne, terwijl er eigenlijk sprake is van eczeem.


De behandeling van acne zonder medicatie?

Er is nog geen medicatie dat acne volledig en direct zal behandelen. Wel zijn er diverse huidverzorgingsproducten die het probleem kunnen verminderen. Het uitgangspunt hierbij is dat de huid schoon, verzorgd en verder zo veel mogelijk met rust wordt gelaten. Naast medicatie zijn er nog enkele therapieën:
 

 • Huid ontzien
  Dit wil zeggen, niet te veel wassen, niet te hard scrubben, geen chemische middelen/parfums en/of te veel make-up op doen. Voor het slapen gaan altijd de make-up af doen. Uitgangspunt is de huidreiniging en het natuurlijke proces zoveel mogelijk intact houden.
  Zit niet aan de huid met blote vingers, bacteriën van de vingers kunnen ernstige huidinfecties veroorzaken. Mocht je de pukkel per se willen uitknijpen, zorg dan eerst voor goede handhygiëne.
   
 • Bepaalde voeding vermijden
  Het is niet bewezen, maar het lijkt erop dat in de praktijk bepaalde voeding acne kan verergeren (let op, het ontstaan van acne wordt absoluut niet VEROORZAAKT door voeding). Probeer vet eten te vermijden, chocolade intake te vermijden en minder melkproducten. Bovenstaande is niet bewezen maar komen voort uit praktijkervaringen.
   
 • Zonlicht
  Hoewel een milde (!) blootstelling aan zonlicht kan bijdragen aan een mooie en gezonde huid, is het niet bewezen acne te kunnen genezen. Wel kan het helpen bij het iets laten indrogen van de huid. Te veel blootstelling aan de zon kan acne overigens juist verergeren.
   
 • Vermijd agressieve huidproducten
  Er zijn bepaalde huidverzorgingsproducten die kunnen bijdragen aan een gezonder uitziende huid. Overdrijf niet met deze producten en gebruik ze volgens voorschrift. Combineer ook niet meerdere middelen en wees ervan bewust dat er veel chemische ingrediënten in de middelen zitten. Soms kan het helpen om te stoppen met al deze middelen en te kijken naar het reinigingsvermogen van de huid zelf.
   

Medicatie tegen acne

Er is nog geen genezende medicatie ter behandeling van acne. Wel zijn er medicijnen op de markt die de klachten kunnen verminderen. Deze worden alleen voorgeschreven indien de klachten dusdanig zijn, dat deze een belemmering vormen in het dagelijks leven.
 

 • Antibiotica
  Veel soorten antibiotica zijn effectief tegen acne omdat het over het algemeen een bacteriële infectie betreft. Echter kunnen de klachten na een antibioticakuur onverminderd terugkeren. Naast de antibiotische behandeling moet ook de onderliggende oorzaak worden aangepakt.
   
 • Anticonceptiepil
  Acne ontstaat vaak tijdens erg hormoonveranderingen of hormoonschommelingen (menstruatie, pubertijd en zwangerschap). Bij sommige vrouwen helpt het dan om de anticonceptiepil te slikken. Er zijn echter ook vrouwen die juist last van acne krijgen door het slikken van de pil, in dat geval moet er een alternatieve anticonceptie gevonden worden!
   
 • Corticosteroïden
  Deze medicijnen werken ontstekingsremmend maar kennen veel bijwerkingen. Een voorbeeld van een corticosteroïd is prednison (Prednisolon). Ze worden alleen voorgeschreven bij zeer ernstige acne.